NIEUW: Anil Ramdas Essayprijs voor Hamed A. Nadhoshan (Rotterdam/Iran): Kuifje in Nederland

 

Wij feliciteren Hamed A. Nadoshan van harte met zijn prachtige Anil Ramdas Essayprijs bekend gemaakt door de Groene Amsterdammer.

 

Hamed woonde ruim twee jaar in het gastenverblijf van Verhalenhuis Belvédère. Hij is Rotterdams’ tweede vluchtschrijver die – na de Syrische auteur Adnan Alaoda – samen met zijn vrouw Mojde Radankoupaei in Belvédère veilig kon wonen en werken.

 

Hamed (1982) is auteur, onderzoeker, journalist, scenarioschrijver en radioproducent en geboren in 1982 in Teheran, Iran. Hij publiceerde vijf boeken in het Perzisch. Sinds 2018 woont en werkt hij eerst in Katendrecht en nu in de Afrikaanderwijk. Hij schrijft sinds 2021 in het Nederlands.

 

 

 

,,Als kind heb ik veel landen gezien: Amerika, China, Saoedi-Arabië, Congo,

Egypte. Uiteraard dankzij de boeken over de avonturen van Kuifje, want mijn

werkelijke jeugd speelde zich af in een penibele tijd, in Iran, tijdens de oorlog

met Irak, onder de soevereiniteit van Allah en de ayatollahs.

 

In die tijd was mijn geheime tuintje de halfduistere berging in het huis van

mijn grootmoeder. Ik leefde als een oester, vrijwel zonder verbinding met de

buitenwereld, zelfs zonder verbinding met mijn eigen gemeenschap. In die

berging maakte ik mijn ontdekkingsreizen, droeg ik allerlei soorten kleding,

probeerde ik eigenaardige smaken uit, vond ik nieuwe, keigoede vrienden en

loste ik natuurlijk bij de vleet probleemgevallen op met Kuifje.”

 

Zo begint het essay van Hamed A. Nadoshan getiteld Kuifje in Nederland.

 

Nieuwsgierig? Lees meer via deze link.Reacties zijn gesloten .