Ontdekking familiefilms

In de expositie tonen unieke privé filmpjes van familie van Clara Schifrah van Thijn (Sonja Dubois) respectievelijk uit 1938 en 1947 nog niet eerder vertoonde beelden in de Joodse synagoge aan de Botersloot in Rotterdam van voor de oorlog, én van de stad direct na de oorlog.

filmpjes totaal

 

Duur elk ca. 10 minuten.

 


Commentaar van Clara van Thijn (Sonja Dubois):

 

“Tante Alice trouwde in 1938 in de Joodse synagoge in Rotterdam aan de Botersloot, die later door het bombardement op de stad in mei 1940 is verwoest. Maurits en Sophie Van Thijn, mijn ouders waren daar de huwelijksgasten, net voordat zij zelf zouden gaan trouwen. Tante Alice bracht mij deze bijzondere 8 mm film in 2000. De film bood een glimp op mijn ouders. Zo kreeg ik op mijn zestigste jaar, eindelijk de gezichten van mijn vader en moeder te zien. Een ‘still’ uit de film is de enige foto die ik van hen beiden heb. Deze foto hangt nu 5 x 3 meter in Verhalenhuis Belvedere, in de tentoonstelling! De film is van 6 februari 1938, de trouwdag van Salo Schulster en Alida van Gelder, in Amerika heetten ze later Steven en Alice Schulster.

 

De andere film is uit 1947. Oom Nap en tante Ro kwamen toen voor het eerst na de oorlog, vanuit Amerika naar Nederland. Zij wilden heel graag familie ontmoeten, die de oorlog had overleefd; dit gebeurde in Hillegersberg bij Tante Sientje. Ik was er ook, mét mijn pleegouders. Ik wist niet van het bestaan van twee families af, voor mij was het allemaal één. Ik stelde ook geen vragen. Oom Nap maakte een film van deze bijzondere reis met de Holland Amerika Lijn en van hun verblijf in de stad. Mij zie je als 7-jarig meisje, verder zie je ook het lege, verwoeste Rotterdam. ”

 Reacties zijn gesloten .