Space 101

Verscholen in het hedendaagse Chinatown van Rotterdam, aan de Diergaardesingel 101 (nabij Kruisplein) bevindt zich een Chinese dependance van Belvédère: Space101. Een mini Chinese kunstgalerie annex cultureel centrum oftewel ‘de Chinese huiskamer van de stad’, een samenwerking van Verhalenhuis Belvédère en Studio Zi. Hier kunnen bezoekers de Chinese of Aziatische cultuur in Nederland beter leren kennen. 

 

  

 

Space101 is klein en flexibel, een ruimte waarin van alles kan gebeuren. Zo wordt hier gewerkt aan het project de Chinees Meisje Collectie: een archief van alle mogelijk publicaties die zijn gemaakt in Nederland over en/of door de Chinese gemeenschap. Alles op één plek is niet alleen efficiënt voor onderzoekende studenten/scholieren, het opbouwen van deze collectie is ook van belang om de geschiedenis van de Chinezen in Nederland te bewaren en door te geven. Daarnaast is Space101 ook de plek waar de Chinese gemeenschap naar toe kan als men wil bijdragen aan de collectie. Het gebeurt maar al te vaak dat men voorwerpen, documenten en andere spullen weggooit als een ouder familielid overlijdt. Iets wat ogenschijnlijk heel nutteloos lijkt, kan voor Space101 aanleiding zijn tot een heel mooi verhaal. Verhalenhuis Belvédère koestert haar band met de Chinese gemeenschap sinds haar ontstaan. In het Verhalenhuis op Katendrecht – ooit het eerste Chinatown van Europa – vinden vele Chinese ontmoetingen en activiteiten plaats. Daarnaast is het voor de verbinding belangrijk in het huidige Chinatown een plek te hebben; dat is Space101.

 

Space101 wordt gerund door Fenmei Hu. “Ik zie mezelf als een verbinder tussen de Nederlandse en de Chinese cultuur en gemeenschappen. Mijn doel is om te informeren, de weg te wijzen en programma’s te maken die een verdieping laten zien van de Chinese cultuur.” Space101 staat altijd open voor samenwerkingen en biedt juist ook de ruimte aan jonge makers om hun eerste stappen te zetten in de kunst- en cultuurwereld.

 

Space101 is ook te vinden op Facebook en Instagram.

 

Iedereen is van harte uitgenodigd om langs te komen. De openingstijden van Space101 zijn wel flexibel. Wanneer je Space101 wilt bezoeken, raden we je aan voor de zekerheid eerst contact te maken. Dat voorkomt dat je misschien voor een dichte deur staat. Wil je Space101 bezoeken, bijdragen of heb je vragen? Neem contact op met Fenmei Hu (+31681888482 of fenmei@space101.nl).