Expositie: Stille Stad, luisterverhalen & fotoexpositie
Een (Pinhole) fotoexpositie van Joop Reijngoud vergezeld door luisterverhalen Langs de Brandgrens; meer dan 50 Rotterdammers vertellen over de dag 14 mei 1940 en hun beleving.
Op de eerste verdieping in Verhalenhuis Belvédère.
Vanaf 14 mei t/m 13 juli
do t/m zo van 11 – 18 uur én 14 mei gehele dag / gratis toegang
LUISTERVERHALEN LANGS DE BRANDGRENS
14 Mei 1940. Het bombardement op Rotterdam. 54 Ooggetuigen – in Rotterdam-Kralingen, in Noord, in het Centrum en op het Noordereiland – vertelden in een mobiele opnamestudio over wat ze die dag zagen, wat ze hoorden, wat ze voelden. De meest bijzondere fragmenten uit hun verhalen zijn samengebracht in vier luistervoorstellingen oftewel compilaties van elk bijna een uur. In Belvédére kunt u ze komen beluisteren. Neem plaats op een van de banken of fauteuils en pak een koptelefoon. Beluister de persoonlijke verhalen over toen, om de stad van nu te begrijpen. Tevens is het luisterboek met vier cd’s te koop. Eerder waren de luistervoorstellingen te horen in Museum Rotterdam, in kerken op de Brandgrens en bij een selectie van verenigingen, groepen en mensen thuis.
FOTO EXPOSITIE
De audioverhalen worden in Verhalenhuis Belvédère begeleid door een foto expositie met (pinhole)foto’s van Joop Reijngoud. Een pinhole camera is een gaatjescamera of een camera zonder lens, één van de eerste camera’s in de geschiedenis. In plaats van een lens wordt een speldeprikgaatje gebruikt. De belichtingen van de film duren vaak minuten of zelfs uren, er gaat tijd overheen. De scherpte of onscherpte van het beeld is overal hetzelfde, van heel dichtbij tot ver weg. Er zit niets meer tussen, geen lens, geen vertekening. De fotograaf noemt het fotograferen op de tast, alleen met je bewustzijn. Dat kan alleen met veel oefenen, dan vang je op een gegeven moment de tijd, en het mooiste licht op de stad.
De foto’s in Belvédère zijn in een gelimiteerde oplage van 8 exemplaren te koop.