T/m 20 mei: expositie Wonderkabinet Moscoviter
Verhalenhuis Belvédère presenteert de expositie ‘Wonderkabinet Moscoviter’.
Kunstenaar, dichter, journalist en schrijver Herman Moscoviter (1943-2017) maakte met gevonden voorwerpen en vergeten foto’s beeldend werk: ready mades, collages, assemblages, raw art, etc.
Ooit begon hij zijn loopbaan in Rotterdam als journalist van het Het Vrije Volk en later het Rotterdams Dagblad. Hij schreef ruim 25 jaar over de ontwikkelingen op het gebied van de architectuur en stedenbouw in de stad. Hij becommentarieerde, bemoedigde, bewonderde of bekritiseerde ze. Daarnaast kreeg hij grote bekendheid met zijn boeken en verhalen over echte Rotterdamse onderwerpen als het Schouwburgplein, de Spportunnel/de Hef en het SS Rotterdam. Moscoviter was ook dichter. Hij publiceerde drie dichtbundels.
Van de straat en de stad
Later als beeldend kunstenaar koos hij gevonden voorwerpen en oude foto’s om mee aan de slag te gaan. Deze objecten vaak van de straat geplukt, vormden de basis. Moscoviter zocht, vond, verzamelde, verbeeldde en legde (steeds) nieuwe verbanden. ‘Het is niet anders dan het zoveelste leven van objecten die in een andere context, in de dialoog of door het contrast iets vertellen, iets wat er nog niet was, een ander beeld leveren, een nieuwe gelaagdheid hebben, een aanzet tot een verhaal bieden.’
Zijn atelier en archief vormden zijn ‘Wunderkammer’, zoals hij de plek zelf noemde. In feite was Moscoviter zijn leven lang een alternatieve stadsconservator. Met zijn eigen combinaties en zijn gebruik maken van gevonden woorden en voorwerpen vertelde hij wie hij was, wie wij zijn: als stad en als mensen.
Voor deze tentoonstelling is zijn Wonderkabinet opgenomen in het Verhalenhuis. Zijn poëzie, verhalen, archief, kunst en verzamelingen zijn hier te zien. Fragmenten uit zijn verhalen vormen een eigen ‘parcours’ door de tentoonstelling. Hij leert ons over het leven in Rotterdam van de tweede helft van de 20e eeuw.
Bovendien laat hij ons anders kijken naar voorwerpen. Daarom nodigden we speciaal ook voor deze tentoonstelling een aantal stadsconservatoren van Rotterdam uit om een object dat een persoonlijk verhaal vertelt, toe te voegen.
Alexandra van Dongen (Boijmans & Wereldmuseum Rotterdam), Kees Moeliker (Natuurhistorisch Museum), Jisca Bijlsma (Chabot Museum), Sjouk Hoitsma (Museum Rotterdam), Fenmei Hu (Space 101), Dorine de Vos (oa Hotel New York) en Frits Gierstberg (Nederlands Fotomuseum) doen een bijdrage.
Uitnodiging
De tentoonstelling neemt je mee op reis langs jaren van nieuwsgierigheid en verwondering. Fantaseren en associëren gaat vanzelf tijdens een rondgang. Geestig, melancholiek, scherpzinnig, angstaanjagend, liefdevol. Dit eigenzinnige Wonderkabinet Moscoviter nodigt je uit tot denken en vertellen over het stedelijk leven in Rotterdam, op de menselijke maat.
Let op: de kunstwerken zijn tevens te koop en de opbrengst gaat naar Galerie Atelier Herenplaats.
Toegang gratis
Wanneer: 3 maart t/m 20 mei
Openingstijden: vr t/m zo van 11 tot 18 uur én wanneer de deur openstaat, loop gerust binnen
met dank aan: Mondriaan Fonds