Tours: Cabo Verde tour door Katendrecht met Jorge Lizardo

 

 

 

Cabo Verde wandeltour door Katendrecht

 

Duur ca. 1 uur, max. 15 personen. Start- en eindpunt Verhalenhuis Belvédère. Op aanvraag.

 

 

Jorge Lizardo werd in 1970 op de Kruiskade in Rotterdam geboren. Hij is musicus, zanger, schrijver, verteller en vader van vier zoons. “Ik ben blij dat ik een Rotterdamse Kaapverdiaan ben. Of Kaapverdiaanse Rotterdammer.” Jorge’s vader was zeeman. Hij kwam in 1963 naar Nederland om te werken op de Nederlandse koopvaardijschepen, bij KNSM, Van Ommeren en Nedlloyd. “Eind 1969 is mijn moeder hem vanuit Lissabon gevolgd. Ze was zeven maanden zwanger en mijn vader, die betrokken was in de onafhankelijkheidsstrijd van Kaapverdië, wilde hun kind in Rotterdam op de wereld zetten. Ik ben in een warm nest binnen een hechte gemeenschap opgegroeid.”

 

Er zijn nu zo’n vijfentwintigduizend Kaapverdianen in Nederland. Het epicentrum is Rotterdam; driekwart van de gemeenschap woont hier. Jorge’s oom Joao Silva, oftewel Djunga di Biluca, was een spil in de ontwikkeling van deze gemeenschap. Samen met Constantinho Delgado en acht andere Kaapverdiaanse zeemannen meerde hij in 1955 aan op de kade van Katendrecht.

 

Jorge neemt zijn gasten mee naar het eerste huis van de Kaapverdianen in Rotterdam, op Katendrecht. Hij vertelt over de pensions, de vrijheidsstrijd, de Rotterdamse wederopbouw en gastvrijheid en de Kaapverdiaanse muziek in de stad.

 

 

 

Meer info: 

 

De tour is voor groepen op aanvraag, informeer naar de mogelijkheden via:

info@verhalenhuisbelvedere.nl of bel 010 720 0997.

 Reacties zijn gesloten .