T/m zo 8 mei: expositie PORTRETTEN Hans Abelman

 

 

Hij wordt de onbetwiste  ‘beeldenbaas’ van Rotterdam genoemd, was van 1988 tot aan 2000 werkzaam als hoofd Kunst in de Openbare Ruimte in Rotterdam en daarna tot 2005 verantwoordelijk voor de Internationale Beelden Collectie (IBC), het beeldenterras op de Westersingel in Rotterdam. Kent elk beeld in de stad en het verhaal erachter. Hans Abelman (1940) is door zijn immer participatieve en eigenzinnige werkwijze vooral de nestor van kunst in de wijken in Rotterdam.

 

Herinnering voor morgen
Als geen ander weet hij te verbinden door te verbeelden en kent (nog steeds) de plekken en de mensen. Van Katendrecht en het Oude Noorden, de Pleinweg, Rubroekstraat en Taandersstraat, het Zuidplein tot aan Hillegersberg. Maar hoe kunnen we al zijn verhalen, ervaringen, archieven en herinneringen ontginnen? Hoe kan zijn erfgoed worden gewaardeerd, bewaard en doorgegeven aan toekomstige bewoners en gebruikers van deze stad?

 

Sinds 2020 heeft Verhalenhuis Belvédère daarom Abelman uitgenodigd als artist-in-residence te komen werken. Want bovenal is hij beeldend kunstenaar. Hij tekent en schildert, maakt grafisch werk én installaties met zijn verzamelingen en zijn persoonlijk archief uit zijn eigen Wunderkammer, zijn atelier in de Waalhaven.

 

Hoewel onderbroken door enkele lockdowns bracht hij veel van de Waalhaven naar Rechthuislaan 1. Daar maakte hij schetsen, lijstjes, tafels en opstellingen en had hij ‘ontmoetingen, gesprekken, maaltijden, acties, discussies, misverstanden, ruzies en alle andere vormen van sociale interactie onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet alleen in zijn autobiografie, maar ook in zijn werk – Ik ben de wereld en de wereld is ik.’ (Siebe Thissen). Nu komt alles samen in één expositie.

 

Hans Abelman presenteert de expositie PORTRETTEN. Allereerst portretten van zijn hand, honderden, groot en klein, de persoonlijke collectie van de kunstenaar. Zijn laatste expositie was 60 jaar geleden in ’t Venster in het Oude Westen. Daarnaast zijn er de tafelportretten over vrijheid & democratie, internationale solidariteit, gezondheidszorg, restruimte & duurzaamheid en afval & poëzie in Rotterdam. In feite is het één grote installatie over 60 jaar samenleving en kunst in Rotterdam.

 

U bent van harte uitgenodigd te komen kijken en/of deel te nemen aan een van de vele activiteiten gedurende de expositieperiode.

 

Van maandag 21 maart tot en met zondag 8 mei 2022 presenteert Hans Abelman in Verhalenhuis Belvédère op de tweede verdieping de expositie: ‘PORTRETTEN: Herinnering naar morgen’.

 

De tentoonstelling wordt zondag 20 maart geopend door de heer Joop van Caldenborgh, kunstverzamelaar en oprichter van Museum Voorlinden. Aansluitend zijn er optredens en verhalen van Siebe Thissen, Constance van Duinen en Lance Spring, Jan de Kievid, Peter Speksnijder, Ishmaïl Kamara, Bas Kwakman, Jan Oudenaarden, John Giskes en Martine von Gleich, Hans Stam, Wim Hafkamp e.a.

 

 Reacties zijn gesloten .