Nieuwe verhalenserie: de Kaap in de Kringloop / Rotterdam Circulair #1

 

De Rotterdamse Wethouder Duurzaamheid, Arno Bonte kreeg onlangs een speciale editie van de Kaapse wijkkrant De Kaap in de Kringloop’ (pdf) uitgereikt door kunstenaar Roland Bonte op de stoep van ‘Het Pakhuis’, een plek waar alle bewoners terecht kunnen voor tweedehands huisraad.

 

In de genen
Rotterdam wil graag minder afval, minder schadelijke uitstoot en wil in 2050 als stad volledig ‘circulair’ zijn, maar wat is dat en wat houdt dat in? In feite is de Kaap al eeuwenlang bezig met de kringloop. Voeringen van kleding werden verkocht als poetslap­pen voor de machinekamers in de scheepvaart. Chinees afhalen deed je niet in plastic bakjes, maar met een eigen pan. De Heen en Weer, het beroemde pontje kreeg meerdere levens. Zelfs voor het uitwassen van condooms voor de prostituees kreeg je als kind 2 kwartjes per kapotje. Daarna kwamen de zelfbouwkavels en de klushuizen.

 

 

Links het Pakhuis en rechts Tineke en Tonia in de Kookstudio

 

 

MEEDOEN? OPROEP

In 2021 gaan we vanuit het Verhalenhuis op ontdekkingstocht. Vele Rotterdammers hergebruiken al jaren voedsel, kleding en andere materialen om uiteenlopende reden. Van de voddenboer van vroeger tot aan de mondkap­jesmakers van nu. Bovendien zijn Marktplaats, de kringloopwinkels, ruilen en delen, zelfgemaakte voorwerpen en groene daken populair. Het Verhalenhuis wil deze verhalen, voorwerpen, uitvindingen, nieuwe gebruiken en gewoon­tes verzamelen en zichtbaar maken. Heb jij zelf misschien een voorbeeld? Doe je aan hergebruiken, repareren, lenen en doorgeven? is je keuken tweedehands of is je huis gebouwd van restanten? Deel je vervoer of spullen met de buren? Kook jij de meest heerlijke gerechten met kliekjes? Maak jij misschien zelf iets met afval, oud hout, papier, plastic of elektra? Weet jij spaarzaam om te gaan met wat de natuur ons geeft? Wellicht doe je dit al­leen, of misschien zelfs met een groep? We komen heel graag even buurten en kijken!

 

Laat het ons weten, mail via  VERHALENHUIS R’DAM CIRCULAIR . Dan nemen we z.s.m. contact op!

 

Ter inspiratie: vanaf nu verschijnen af en toe extra edities van de lokale krant getiteld De Kaap in de Kringloop, met de tips en de tricks van Katen­drechters en Kapenezen.

 

 

Links Ellen Zee & haar zelfgemaakte deodorant. Rechts kunstenaar Roland Bonte in zijn atelier met objecten gemaakt van (oude) koffie.Reacties zijn gesloten .