V.a. medio 2016: Gastenverblijf voor Vluchtschrijver

Vanaf medio 2016 zal Rotterdam in Verhalenhuis Belvédère aan een vluchtschrijver een woon- en werkplek bieden, in principe voor de periode van een jaar. Een vluchtschrijver is een buitenlandse schrijver, dichter of journalist die in eigen land bedreigd en vervolgd wordt. De schrijver krijgt door een verblijf in Rotterdam de gelegenheid ‘op adem te komen’ en zonder censuur en bedreiging te werken. De schrijver zal via het Verhalenhuis in contact worden gebracht met een diversiteit aan Rotterdammers, vanzelfsprekend ook met bewoners met eenzelfde taal en cultuur als de schrijver.

 

Rotterdammers op bezoek

Er zullen meerdere slaapplekken worden ingericht want zesmaal per jaar zal de schrijver logees uit de stad op bezoek krijgen. Het verblijf, de ontmoetingen en de nieuwe verbindingen zullen door middel van presentaties ‘Gastvrije Stad’ (werktitel) op diverse plekken in Rotterdam waaronder de Centrale Bibliotheek, voor publiek zichtbaar en beleefbaar worden gemaakt.

 

(Internationale) samenwerking

Dit programma wordt mede geïnitieerd en ontwikkeld door stichting Het Letterenhuis Rotterdam, Vereniging Verzamelde Werken Rotterdam, Erasmus Universiteit (Korsten, hoogleraar Letteren & Samenleving) en PEN Nederland. Rotterdam is dankzij dit initiatief toegetreden tot ICORN, het netwerk van vluchtsteden voor bedreigde buitenlandse schrijvers en kunstenaars, zie www.icorn.org. Al meer dan 50 steden in de wereld zijn hier lid van waaronder Barcelona, Brussel, Frankfurt, New York, Parijs en Stockholm, Het gebeurde officieel op 31 maart tijdens de 10e editie van de jaarlijkse internationale conferentie, in 2016 in Parijs, waar Verhalenhuis Belvédère namens de stad Rotterdam de overeenkomst met ICORN tekende.

 

In de geschiedenis 

Momenteel wordt in het Verhalenhuis nog hard gewerkt aan de verbouwing en inrichting van het gastenverblijf op de bovenste verdieping. De toegang / entree van het logement of gastenverblijf zal worden ingericht met persoonlijke verhalen over vluchten en aankomen in de stad. De wijk Katendrecht biedt hiertoe vele herinneringen. Net na WOII telde de Kaap meer dan 120 zogenaamde ‘boarding houses’ oftewel pensions voor zeelieden en migranten. Chinezen, Grieken, Kaapverdianen… zij vonden hier hun nieuwe thuis. Nieuwkomers kregen via de pensions niet alleen een kamer, maar ook toegang tot een sociaal netwerk.

 

foto © Joop Reijngoud, het gastenverblijf in wording..

GastenverblijfReacties zijn gesloten .