Laatste dag! (14 juni): expositie Curaçao en Katendrecht, over migratie, vriendschap & storytelling
De Katendrechtse kunstenaar Dolf Henkes stapte eind 1945 op de boot naar Curaçao, op uitnodiging van zijn Rotterdamse vriend Chris Engels. Alles op het eiland zou een diepe indruk op hem maken na de donkere oorlogsjaren thuis – de kleuren, het licht, de positiviteit, het leven van alledag. Hij bleef er bijna twee jaar, schilderde veel, verkocht werk en kreeg bovendien exposities en opdrachten tot het vervaardigen van grote muurschilderingen in de openbare ruimte, op vliegveld Hato en in de kapel van het Sint Elisabeth Hospitaal te Curaçao. Het eiland zou blijvende invloed worden op zijn werk.
Meer dan 70 jaar later, in het najaar van 2018 organiseerde de stichting Henkes die waakt over het nalatenschap van Dolf Henkes, maar liefst drie tentoonstellingen tegelijkertijd met zijn werk op Curaçao. Meer dan 30 schilderijen van Dolf Henkes reisden speciaal hiertoe uit de collecties van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), Museum Boijmans van Beuningen en van diverse particulieren vanuit Nederland naar Curaçao. Deze waren enkele maanden te zien in het Curaçaosch Museum, Maritiem Museum Curaçao en Instituto Buena Bista (IBB) en er was een uitgebreid educatieprogramma rond Dolf Henkes voor scholieren op Bonaire en Curaçao.
Onderzoeker en auteur Jan de Heer woonachtig op Katendrecht onderzocht intussen de vriendschap tussen Henkes en Engels in hun meest intensieve periode tussen 1930 en 1950. Via een expositie op Katendrecht en een publicatie, wil hij graag over hun bijzondere vriendschap en haar betekenis verhalen.
Voor Verhalenhuis Belvédère is het aanleiding om een nieuwe aflevering te presenteren in het Expositiefeuilleton, een tentoonstellingserie in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Mondriaan Fonds waarin de levensverhalen van Rotterdammers van nu centraal staan en het oeuvre van Henkes fungeert als voertuig of spiegel voor de hedendaagse (wereld)stad. Dolf Henkes liet in 1987, twee jaar voor zijn overlijden, ruim 3.500 werken na aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Het expositiefeuilleton bevatte tot nu tien ‘afleveringen’ oftewel tentoonstellingen.
Voor de volgende tentoonstelling Curaçao en Katendrecht vroegen we Rotterdamse Curaçaoënaars aan de hand van de schilderijen van Henkes te vertellen over mogelijke herkenning en hun persoonlijke verhalen. Zij vertelden over Antilliaanse cultuur, over tradities en rituelen, over migratie, historisch besef, trots en bewustwording, over kwetsbaarheid en kracht, schaamte en taboes, (negatieve) beeldvorming en positieve rolmodellen. De tentoonstelling bevat enkele van deze verhalen maar is nog maar een begin. We nodigen iedereen van harte uit om te komen kijken, te vertellen, toe te voegen en/of te ontmoeten.
Curaçao en Katendrecht is een beeldverhaal over migratie, (wederkerige) vriendschap en storytelling. De expositie is van 1 december 2019 tot 23 maart 2020, verlengd tot 15 juni.
Met werken van Dolf Henkes in bruikleen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en van particuliere bruikleengevers én (beeld)verhalen van onder meer de Curaçaosche Katendrechter Archell Thompson.
Entree: gratis.
Openingstijden: vr, za, zo van 11 tot 18 uur én wanneer de deur openstaat.
Met dank aan:
Stichting Henkes, Mondriaan Fonds, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), museum de Rietgors – gemeente Papendrecht, het Curaçaosch Museum, Jan de Heer, Het Huis van Asporaat en vooral
Archell Thompson en alle andere vertellers Syrma, Giovanny, Randy, Roland, Sandra, Raismarie, Nadeisha, Allillian, Eunice, Anamarie, Livette, Verna en Miguel, Neeltje en Carlos en Johnny!
Foto’s van boven naar beneden en van links naar rechts:
(1) Portret Curaçaose jongen van Dolf Henkes, collectie Museum de Rietgors, Papendrecht
(2) Het rode huis op Curaçao van Dolf Henkes, particuliere collectie
(3) Op de foto: Archell Thompson en zijn neef & vriend Giovanny (foto Joop Reijngoud)
(4 en 5) Expositie Henkes op Curaçao in Curaçaosch Museum door stichting Henkes (foto Joop Reijngoud)