Van 2 t/m 4 sept.: ‘Boulevard Katendrecht’ met Henkes filmpremière, Pop-Up museum, muziek & eten

 

Sinds de zomer van 2015 is er op Katendrecht een plein vernoemd naar de kunstenaar Dolf Henkes. Dit plein bevindt zich direct bij de fiets/voetgangersbrug van de Wilhelminapier naar Katendrecht en verwijst naar de betekenis van kunstenaar Dolf Henkes voor Katendrecht en de stad Rotterdam.

 

Stichting Henkes en Verhalenhuis Belvédère presenteren tijdens de Wereldhavendagen 2022 een driedaags evenement: Boulevard Katendrecht. Aanleiding voor dit evenement is de première van de documentairefilm ‘Kijken, alsmaar stil kijken’van filmmaakster Deborah van Dam. De documentaire vertelt het persoonlijke verhaal over het leven en werk van Dolf Henkes (1903-1989) en zijn relatie met de stad Rotterdam, de haven, de wijk Katendrecht en het Curaçao van vroeger tot nu.

 

In het Verhalenhuis is de opening van een nieuwe tentoonstelling ‘Havenkinderen’. Een overzichtstentoonstelling met havengezichten en -werken van Henkes en havenverhalen van Rotterdammers van nu. Voor deze expositie komen een 60-tal werken uit de nalatenschap van Henkes door Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in bruikleen.

 

Bovendien is er de buitenexpositie Henkes Boulevard Katendrecht. Voor één lang weekend verandert de Veerlaan op Katendrecht in een openlucht Pop-Up Museum. Precies zoals altijd Henkes’ grootste wens is geweest; zijn eigen museum op Katendrecht, het schiereiland dat zo belangrijk voor hem is geweest. Reproducties van hoogtepunten uit zijn werk zijn te zien in etalages, achter ramen, op huizen en in winkels en restaurants. Verhalen uit vijftien afleveringen uit het Henkes Feuilleton zijn geselecteerd en worden verteld in het Verhalenhuis: van het Griekse restaurant Akropolis en het Chinese restaurant Chong Kok Low, de havenkinderen Dick & Jan tot en met Ruby’s Jazz in Paradise, Katendrechter en storyteller Archell & zijn held Tula.

 

 

 

In 2021 gaf Stichting Henkes aan filmmaakster Deborah van Dam de opdracht een film te maken over het leven en werk van Dolf Henkes. De première vindt plaats in LantarenVenster op zondagmiddag 4 september.

 

 

Feestelijk weekend 2, 3 en 4 september

We vieren het feestelijke weekend met drie speciale programma’s.

 

Zondag 4 september: Boulevard Katendrecht – Curaçao. Van 1945 tot 1947 leefde Henkes op Curaçao. Het zou zijn kunst blijvend veranderen. Hij maakte er veel werk en ook wandschilderingen. Deze middag beleven we de filmpremière Kijken, als maar stil kijken’ van Deborah van Dam in LantarenVenster en de officiële opening van de Henkes buitenexpo met een optreden door de Curaçaose muzikant Vernon Chatlain. Start Verhalenhuis, einde LantarenVenster.

 

Je bent van harte uitgenodigd dit feestelijke weekend mee te beleven. Deelname aan de andere programma’s is ook mogelijk door alvast te reserveren via onderstaande links.

 

Vrijdagavond 2 september: Chinees Maanfeest met Dolf Henkes , deze legde de aankomst van Chinezen en Chong Kok Low vast op het doek. In 1922 opende het eerste Chinese restaurant van Nederland aan het Deliplein op Katendrecht haar deuren. Deze avond is er een speciaal Chinees maanfeest 100 jaar diner in Verhalenhuis Belvédère.

 

Zaterdag 3 september: Haven & Vis. Dolf Henkes is geboren, getogen en overleden op Katendrecht. Dit programma staat in het teken van zijn band met de Kaap en de haven. We bakken vis, vertonen de documentaire over Henkes als voorpremière en openen samen met de Kapenezen de nieuwe expositie Havenkinderen in het Verhalenhuis.

 

Wanneer, waar & hoe

Vrijdag 2 september Chinees Maanfeest diner en preview nieuwe expo, 17 – 21 uur, deelname € 20 per persoon: reserveer alvast hier

 

Zaterdag 3 september Kaapse Tafel special: Haven & Vis, film en eten in de Volkskeuken en opening expo, 16 – 20 uur, deelname € 20 per persoon, Katendrechters en Kapenezen 60+ gratis: reserveer alvast hier

 

Zondag 4 september Boulevard Katendrecht – Curaçao, Antilliaanse lunch, filmpremière, buitenexpo & live muziek 12.30 – 16.30 uur, deelname € 20 per persoon: reserveer alvast hier

 

 

Meer over de documentaire

Deborah van Dam geniet bekendheid door haar documentaire Liesbeth List – Heb me lief (2006) welke werd genomineerd voor de Beeld en Geluid Award. In 2017 ging haar film KUYT, over profvoetballer Dirk Kuyt, in première op het Nederlands Film Festival. In de documentaire “Kijken, alsmaar stil kijken” stelt Deborah van Dam het leven en werk van Dolf Henkes (1903-1989) centraal. Van Dam onderzocht hiervoor niet alleen het oeuvre van Henkes maar ook oorspronkelijke documentatie, brieven en persoonlijke schrijfsels. De film is opgebouwd uit historisch beeldmateriaal van de stad Rotterdam, afbeeldingen van de werken van Henkes, persoonlijk bewaarde bronnen (dagboeken, brieven, foto’s), getuigenissen (in beeld en geluid) en ‘nieuw gemaakte beelden’. Doorgebruik te maken van hedendaagse technieken om het (historische) verhaal te vertellen heeft de film “Kijken, alsmaar Kijken” een gelaagdheid die de persoon Henkes en zijn omgeving weer voelbaar maakt.

 

 

Dankzegging

 

Het evenement Boulevard Katendrecht komt tot stand met steun van: Mondriaan Fonds, RCE Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed & Theater LantarenVenster.

De film is in opdracht van Stichting Henkes tot stand gekomen met steun van: Fonds 21, stichting Droom en Daad, Prins Bernhard Cultuur Fonds, Erasmusstichting, G.Ph. Verhagen-stichting, Power House Company, Gemeente Rotterdam, Verhalenhuis Belvédère en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.Reacties zijn gesloten .