T/m 24 apr.: expositie Zee van Geluk 福 如東海, familieverhalen in Beeld & Geluid Den Haag

 

Ter gelegenheid van Chinees Nieuwjaar 2022 presenteert Verhalenhuis Belvédère in samenwerking met stichting Meer dan Babi Pangang in Mediamuseum Beeld & Geluid in Den Haag de nieuwe verhalenexpositie ZEE VAN GELUK 福 如東海, 111 jaar Chinese migratie & familieverhalen in Nederland.

In 2022 zijn Chinezen al 111 jaar vermengd met de Nederlandse samenleving. Ze kwamen niet alleen vanuit China maar ook uit Engeland, Hong Kong, Vietnam, Frankrijk, Indonesië en Suriname. Nog steeds is er een vrij eenzijdig beeld van de Chinese cultuur en gemeenschap in Nederland.

 

De tentoonstelling EEN ZEE VAN GELUK 福 如東海 toont de persoonlijke verhalen van families als Chang, Lau en Go. Samen met diverse groepsportretten van Chinese communities uit Rotterdam, Utrecht, Amsterdam en Den Haag en de foto’s en verhalen uit de familiearchieven ontstaat een beeld van inspirerende Chinese Nederlanders dat de clichés ontstijgt. Over identiteit en trots en het belang van beeldvorming, rolmodellen en verhalen.

 

Als achtergrond bij de familiegeschiedenissen zijn er fragmenten te zien uit de Nederlandse televisiegeschiedenis, die laten zien hoe Chinese Nederlanders in de media werden (en worden) geportretteerd. Waarin verschilt het beeld van binnenuit met dat van buitenaf? En hoe kunnen media daar verandering in brengen? Met een bezoek aan deze tentoonstelling wordt het beeld van de Chinees-Nederlandse gemeenschap zoals je dat kent uit de media bijgekleurd en verrijkt.

 

Videokunst van Sarah Wong
In de lounge van het museum is een videokunstwerk te zien van kunstenaar Sarah Wong, waarin zij haar eigen Chinees-Nederlandse identiteit onderzoekt in combinatie met de beeldvorming in het media-archief.

 

Partners
De tentoonstelling is de opening van het Chinees Nieuwjaar vanaf 1 februari 2022 en bevat nog niet eerder getoond beeld (film/video, foto’s), podcasts, (im)materieel erfgoed en familieverhalen. De samenwerking tussen Beeld en Geluid Den Haag, Stichting Meer dan Babi Pangang en Verhalenhuis Belvédère wordt ondersteund door VSB Fonds. De tentoonstelling is geschikt voor alle leeftijden.

 

Waar en wanneer:

De expositie is voor publiek vanaf 2 februari van dinsdag t/m zondag dagelijks te bezichtingen.

Adres: Mediamuseum Beeld & Geluid, Zeestraat 82, 2518 AD Den Haag.

Om eventuele drukte te voorkomen is het aan te raden om vooraf een e-ticket aan te schaffen voor het museum.

www.denhaag.beeldengeluid.nl.

 


Beeld en Geluid Den Haag
laat zien welke keuzes achter het nieuws zitten, maar ook welke invloed mensen zelf hebben met hun mediagedrag.

 

Stichting Meer dan Babipangang is een creatief platform dat de Chinese (en bredere Aziatische) cultuur promoot en inzicht geeft om verder te kijken dan de stereotypes rondom de Chinese gemeenschap.

 

Verhalenhuis Belvédère is een collectief van nieuwe erfgoedmakers dat met hedendaagse vertelkunst bouwt aan een meer verbonden stad en samenleving.Reacties zijn gesloten .