Nog t/m 30 juli: expo Belvédères Volkskeuken in Wereldmuseum

UnknownIn het Wereldmuseum Rotterdam is t/m 30 juli de tentoonstelling Ik kook, dus ik ben – Een reis door de keuken met Abdelkader Benali. De Belvédère Volkskeukenkoks maken hiervan een belangrijk onderdeel uit.

Schrijver en historicus Abdelkader Benali en kunsthistorica Alexandra van Dongen brengen een vertelling over de rol van het voedsel in ons aardse bestaan. Rotterdam met haar ongekende rijke diversiteit aan eetculturen is hiervoor dé ideale plek. Onze omgang met voedsel is omgeven met rituelen, sociale conventies, taboes en voorschriften, die voortleven in de hedendaagse kook- en eetcultuur. Wereldwijde en Rotterdamse keukengeheimen openbaren de sociale en culturele betekenis van het koken en de maaltijd, alsook de dynamische migratie van voedsel, mensen en dingen. Ik kook, dus ik ben is een wereldreis door vierduizend jaar beschaving, van Bagdad naar Peru en van Tokio naar Rotterdam.

De collectie van het Wereldmuseum staat in deze tentoonstelling centraal. Benali en Van Dongen kozen vele voorwerpen die ons in contact brengen met wat we in essentie zijn: kokende wezens. We stomen, stoven, braden, bakken, grillen en delen dat met elkaar in allerlei vormen. We eten alleen, aan tafel, staand, op straat, op een feest of met de familie.

Verhalenhuis Belvédère is samenwerkingspartner en laat een groot aantalVolkskeukenkoks oftewel Rotterdammers hun persoonlijke culinaire objecten, familiefoto’s en verhalen tonen in de Smaakstudio. Ook het publiek wordt uitgenodigd om aan keukentafels in de tentoonstelling hun keukengeheimen te delen.

Bij de tentoonstelling is een publicatie verschenen in de vorm van een Kookschrift met uiteenlopende korte artikelen, interviews met betrokkenen en uitgebreide informatie over de gepresenteerde objecten en tal van recepten. In het Wereldmuseum te koop voor € 4,95.

Data: expositie 10 feb. t/m 30 juli 2017, alle dagen geopend behalve maandag

Locatie: Wereldmuseum Rotterdam, Willemskade 22-25, Rotterdam.

Ga kijken en genieten in het Wereldmuseum, en neem dan de waterbus naar Katendrecht, naar Verhalenhuis Belvédère! U  kunt ook gaan onder leiding van een gids middels de Rotterdamse Volkskeukentoers, elke 2e en 4e zondag van de maand t/m 9 juli, lees hier meer!

 

img351 copy 2

A2 6105 copy

 

 

 

 

 

 

peter yin & jim tsang © joop reijngoud 2016 - 3648

Foto’s Verhalenhuis Belvédère:

linksboven: Yin Tin, startte zijn eigen restaurant op de Kaap in 1947

rechtsboven: Tsang Djeh (2e van rechts) was mede oprichter van Chong Kok Low in 1922 (eigenaar Yuen Wah)

onder: Peter Yin (75) en Jim Tsang (82), de zoons van bovengenoemde mannen wonen nog steeds op Katendrecht (foto Joop Reijngoud)Reacties zijn gesloten .