T/m 18 nov.: expositie De Vriendschaps- collectie met Dolf Henkes e.a.

Er is weer een nieuwe aflevering in het Henkes Expositiefeuilleton, t.w.:
DE VRIENDSCHAPSCOLLECTIE ROTTERDAM
met werken van Dolf Henkes, verhalen van bevriende verzamelaars en werken over vriendschap van hedendaagse Rotterdamse kunstenaars. We starten met een nieuwe stadscollectie die nooit in een depot komt, maar altijd bij mensen thuis zal zijn.

 

Expositie van 18 juli tot 18 november 2020.

‘Dolf was voor mij een intieme vriend, een grote broer en een broertje tegelijk. Zijn dood deed me meer dan de dood van mijn eigen ouders.’  Joop Schafthuizen,  de laatste partner van de Nederlandse schrijver Gerard Reve vertelt over zijn relatie met de Katendrechtse schilder Dolf Henkes (1903-1989). Dit gold voor meer vrienden-verzamelaars en kunstenaarsvrienden onder wie Luigies, Maan, Menkveld, Mineur, Breur en Hammerstein. Kunstenaars kunnen fungeren als vrienden wanneer ze troost en inzicht bieden en inspireren. Ook al zijn ze dood, toch kan er sprake zijn van een soort wederkerigheid. Ze leven voort dankzij hun kunst en de verhalen die steeds opnieuw beleefd en geïnterpreteerd kunnen worden. Dit houdt ook Dolf Henkes levend en verrassend en maakt hem tot een vriend van je hart, je geweten en je ziel.

In Verhalenhuis Belvédère presenteren we de Vriendschapscollectie: werken en verhalen van Henkes en een paar van zijn bevriende verzamelaars. Je krijgt als het ware een kijkje in hun huis(kamer) en leven.

Tevens grijpen we deze expositie aan om te starten met een eigen Vriendschapscollectie. Een steeds groeiende, nieuwe ‘stadscollectie’ met erfgoed en kunst van Rotterdammers met wie het Verhalenhuis bevriend is of zal geraken. Deze werken zullen nooit in een depot komen, maar altijd bij mensen thuis zijn. Ieder half jaar verhuizen ze naar een volgend adres. Zo komt kunst en erfgoed dichterbij mensen en zo komen mensen dichterbij elkaar. Met werk van o.a. Mosab Anzo, Machyta Giebels, Gele Hailu, Juan Heinsohn Huala, Ingrid van der Hoeven, Fenmei Hu, Rince de Jong, Eliza Bordeaux, Yin Kohar, Jarmal Martis, Pris Roos en Efrat Zehavi.

Een tentoonstelling in samenwerking met de RCE Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en met dank aan Mondriaan Fonds, Stichting Henkes, museum de Rietgors – gemeente Papendrecht, Ruud van der Velden Kunst, gallery Rudy Kousbroek, particuliere verzamelaars en betrokken kunstenaars.

 

 

Data:

18 juli tot 18 november 2020

 

Entree:

gratis

 

Openingstijden:

vr/za/zo, van 11-18 uur en op andere dagen wanneer de deur open staat

 

LET OP: FEESTELIJK OPENINGSWEEKEND
Za 18 Juli en zo 19 juli 2020 is de tentoonstelling in verband met de coronamaatregelen alleen in toers te bezoeken (tezamen met de 2 andere nieuwe exposities) om 14, 17 en 20 uur (duur ca. 2 uur): reserveren kan via deze link voor zaterdag 18 juli en via deze link voor zondag 19 juli..
VERHALENHUIS BELVÉDÈRE

Rechthuislaan 1

3072 LB Rotterdam

t 010 720 0997 / e info@verhalenhuisbelvedere.nl

www.verhalenhuisbelvedere.nl

 

 

 Reacties zijn gesloten .