Vanaf 5 okt.: Rond de Tafel, kunstenaar Marcha van den Hurk @ Elenbaashuis
De Rotterdamse beeldend kunstenaar Marcha van den Hurk werkt ruim drie maanden lang als artist-in-residence in het Elenbaashuis.
Met veel plezier nodigen we je uit voor een bezoek aan: Marcha van den Hurk, Rond de Tafel @ELENBAASHUIS
Over Marcha
Marcha van den Hurk (Winterswijk, 1975) groeide op tussen twee culturen, die van haar Molukse moeder en haar Nederlandse vader. Haar moeder wordt in 1951 geboren aan boord van het schip Atlantis tijdens de overtocht naar Nederland. Op dit schip worden zoveel kinderen geboren dat het al snel het ooievaarsschip wordt genoemd. Het gezin van Marcha’s moeder arriveert aan de Lloydkade in Rotterdam, vanwaar ze worden overgebracht naar een opvangkamp in Vught. In de jaren zestig vestigt de familie zich in Winterswijk, waar Marcha in 1975 wordt geboren. In deze omgeving leert ze laveren tussen verschillende werelden. “Ik heb nooit moeite gehad met mijn identiteit of met ergens bij willen horen. Ik volgde gewoon mijn eigen weg.”
De vader van Marcha overlijdt wanneer ze nog geen zes jaar oud is. Het zorgt ervoor dat haar moeder zich sterk aangetrokken voelt tot de Molukse kant van de familie. Marcha komt in die tijd vaak in het huis van haar grootvader, een plek waar de hele familie samenkomt. Ze heeft sterke herinneringen aan de slaapkamer van haar opa, voorzien van klassiek jaren ’70 behang, waar de kleinkinderen vrijelijk op een van de muren mogen tekenen. De muur komt vol te staan met figuren, krabbels en teksten. Het is goed mogelijk dat ze hierdoor later is gaan studeren aan de kunstacademie en kunstenaar is geworden. Ze maakt tekeningen, sculpturen en installaties. Vaak zoekt ze hierin samenwerking met anderen.
Esther Hartog & Wally Elenbaas
Wally Elenbaas en Esther Hartog leren elkaar kennen tijdens een reis naar Parijs. In de trein terug naar Nederland besluiten ze dat ze samen uitstappen en de rest van hun leven met elkaar willen doorbrengen. Ze verhuizen naar Rotterdam en gaan wonen in het huis aan de Rechthuislaan 1, nu de derde verdieping van Belvédère pand op Katendrecht. Tijdens de oorlogsjaren is het de plek waar Esther, als joodse vrouw, onderduikt en de oorlog weet door te komen. Na de oorlog verandert het huis in een belangrijke ontmoetingsplek binnen Rotterdam. Verschillende Rotterdammers hebben herinneringen aan lange avonden met Wally en Esther rondom hun grote ronde tafel.
Marcha @ Elenbaashuis
In het voormalige woonhuis van Esther en Wally – het Elenbaashuis – laat Marcha zich inspireren door de geschiedenis van het huis en de nalatenschap van Esther en Wally. Ze toont haar persoonlijke keuze uit het grafische werk van Wally Elenbaas en nodigt, net als vroeger, mensen uit om met haar plaats te nemen aan de ronde tafel.
Marcha nodigt in haar werkperiode verschillende families uit om te komen dineren en samen te werken aan een grote dialoogtekening. Dialoogtekenen is een concept van Marcha dat ze ontwikkelde in 2011 toen ze in contact kwam met de Pauluskerk in Rotterdam. Mensen ontmoeten elkaar rondom een groot vel papier of doek en verbeelden samen, in woord en in beeld, wat hen bezighoudt. In het Elenbaashuis combineert Marcha het samen tekenen met feestelijke familiediners. Langzaam zal het huis zich vullen met nieuwe verhalen en de tekeningen gemaakt tijdens deze diners.
Marcha van den Hurk – Rond de tafel
Wanneer: 5 oktober t/m 5 januari 2024, dagelijks te bezoeken.
Toegang: gratis