T/m 26 sept.: Ruby’s Showtime, expositie over de jazzkapper van de Kaap

 

‘Ruby’s Showtime’ is de actuele erfgoedtentoonstelling met de verhalen, foto’s, affiches, objecten en tekeningen van Ruby R. en Conny M. Kamerbeek in combinatie met kunst van Dolf Henkes (uit de Rijkscollectie aangevuld met particuliere bruiklenen), Pris Roos, Dick on Jazz, Han Rehm, Wally Elenbaas e.a.

 

RUBY’S SHOWTIME,
de jazzkapper van de Kaap
Ruby R. en Conny M. Kamerbeek runden ruim 25 jaar de meest swingende kapsalon in Rotterdam-Katendrecht. Met knippen, permanenten en kleuren verdienden ze hun brood. Intussen bouwden ze een Rotterdamse jazzcommunity avant la lettre. Jazzmusicus Ruby was (co-)programmeur van B14 jazzclub en Williams Paradise Bar op Katendrecht. Eric Dolphy, Johnny Griffin, Art Blakey, Ben Webster en vele andere internationaal bekende jazzmuzikanten haalde hij naar de stad.

 

In zijn art- en jazzkapsalon verzamelde hij naast de mooiste pruiken van al wat met jazz in de stad te maken had. Toen de gemeente Katendrecht in de jaren 70 en 80 ‘schoonveegde’ van prostitutie en vele huizenrijen werden gesloopt, moesten Ruby & Conny gedwongen de kapsalon verlaten. Hun nieuwe woning in Vreewijk in Rotterdam-Zuid vulden ze met hun collectie en verhalen tot een jazzy home en huismuseum.
Nu door een wijkvernieuwing zijn de golden oldies Ruby en Conny opnieuw gedwongen (tijdelijk) te verhuizen. SHOWTIME is een noodtentoonstelling. Verhalenhuis Belvédère maakt de geschiedenis en het erfgoed van dit bijzondere stel zichtbaar. Gelijktijdig helpen we met verhuizen, maar is ook de vraag: hoe wordt een stad beter in het hanteren van de menselijke maat, in het (duurzaam) zorgen voor haar menselijk kapitaal en erfgoed?

 

De expositie ‘Showtime’ toont affiches, foto’s, tekeningen, aquarellen en verhalen uit de privécollectie van Ruby R. en Conny M. Kamerbeek. We combineren dit met werk van de kunstenaars Pris Roos, Wally Elenbaas, Han Rehm en Dolf Henkes uit de Rijkscollectie aangevuld met particuliere bruiklenen. Come visit Ruby!

 

 

Expositie 9 JUNI – (nu verlengd) tot en met 26 SEPTEMBER 2021

 

Feestelijke openingsviering
vrijdag 9 juli
17 – 22 uur
met live music & food, met bijdragen van dj David Zee, Jan Oudenaarden, Eddy Nielsen (bas), Karel Wolfs (drums), Jan Smit (sax) en Jiannis Karigyannis (piano) en gastkok/artist Fenmei Hu.

 

Voor de expositie zeggen we dank aan:
Mondriaanfonds, RCE Rijksdienst v/h Cultureel Erfgoed, Stichting Henkes, Museum Boijmans, Nederlands Fotomuseum, Stadsarchief Rotterdam en alle particuliere bruikleengevers.

 Reacties zijn gesloten .