T/m 13 mrt.: CONTACT fotoexpositie

 

Vanaf de eerste corona maatregelen in maart 2020 fotograferen Marijn de Jong en Rafaël Philippen hun directe omgeving dichtbij huis in Rotterdam-Kralingen en Rotterdam-IJsselmonde. Met de camera maken ze contact met mensen die ze tegenkomen en willen ze de plekken die ze zo goed denken te kennen, met nieuwe ogen ontdekken en vastleggen.

 

Tijdens hun eerste kennismaking al bepalen ze dat hun overeenkomst een nieuw project wordt. Tijdens de lockdowns maken ze vele wandelingen dichtbij huis. Hun belangrijkste uitgangspunt is dat ‘een foto pas goed is als het CONTACT van de fotograaf met zijn onderwerp zichtbaar is’.

  

 

Nu twee jaar later verschijnt de publicatie CONTACT. De corona pandemie is nog steeds aanwezig. Het kabinet probeert met strenge lockdowns en andere maatregelen de fysieke contacten zo veel mogelijk te beperken. Tegelijk is het essentieel dat we onze omgeving en elkaar, genoeg blijven zien. Contact is cruciaal voor vertrouwen en om een samenleving met elkaar te zijn.

 

Nu de cultuur en horeca weer open mag, zijn we blij dat we iedereen van harte kunnen uitnodigen voor een wandeling én bezichtiging van CONTACT, de nieuwe fotoexpositie van Marijn de Jong en Rafaël Philippen in Verhalenhuis Belvédère.

 

Tot en met 13 maart is de expositie dagelijks bezichtigen.

 

 

OVER DE FOTOGRAFEN

 

Marijn de Jong (1975, Rotterdam) is geboren in een kunstenaarsgezin en begon op z’n 14e met fotograferen. In 2000 studeerde hij af aan de Gerrit Rietveld Academie. De Jong fotografeert de stad en zijn persoonlijke omgeving met een speciale waardering voor het ‘gewone’ alledaagse leven. Hij maakt veel portretten in zwartwit, van onbekende voorbijgangers op straat, dieren, gevonden gebruiksvoorwerpen tot en met vrienden en geliefden. Maar ook fotografeert hij luchten, straten en landschappen. Onlangs presenteerde hij Het Friese landschap, een ‘roadmovie’ gemaakt van foto’s en geluidsopnames in opdracht van Museum Belvédère Heerenveen en CBK Rotterdam, in samenwerking met kunstenaar Olphaert den Otter. Marijn woont en werkt in Kralingen. www.marijndejong.nl

 

Rafaël Philippen (1972, Geleen) komt ook uit een kunstenaarsgezin en begon op zijn 6e jaar met fotograferen, met de Olympus-pen camera van zijn zus. Hij studeerde af aan de  kunstacademie St. Joost in Breda. In 2000 kwam hij in Rotterdam wonen. Rafaël fotografeert zijn verwondering, direct en spontaan, en in beginsel is de hele wereld onderwerp. Hij maakte verschillende publicaties als Philippen & zn (2010, Post Editions), Familia (2013, Lecturis), UPHO (2015, Post Editions) en MEIS (2020, stichting Beeldmix) welke ook een buitententoonstelling in Rotterdam was. Bovendien is hij initiatiefnemer van De Mix, een fotoproject waarin hij telkens twee fotografen, één historische en één hedendaagse, samenbrengt in een foto-opdracht met een tentoonstelling en een bijzonder collectors boekje als resultaat. Rafaël woont en werkt in IJsselmonde. www.rafaelphilippen.nl / beeldmix.nl

 

PUBLICATIE

De fotopublicatie CONTACT verschijnt naar verwachting febuari 2022 en is (alvast) te bestellen voor € 29,95 per stuk via foto-contact.nl.

 

FEESTELIJKE OPENING

Let op: zondagmiddag 13 februari om 13 én om 16 uur willen we de openstelling van deze fotoexpositie vieren. Een middag met eten, drinken, live muziek, foto’s kijken en CONTACT. Onze gastkoks Anamarie en Eunice (Rotterdam, Curaçao) bereiden speciaal voor deze gelegenheid een heerlijke Soulfood maaltijd.

 

Vanwege de huidige coronamaatregelen is het reserveren van een tijdslot noodzakelijk. Geef daarbij aan of u de opening mét of zonder een maaltijd zou willen beleven. Een soulfood lunch of diner is 10 euro per persoon.

 

Reserveren kan via deze links voor:

zondag 13 feb. 13 – 15 uur, inloop vanaf 12.30 uur

zondag 13 feb. 16 – 18 uur, inloop vanaf 15.30 uur

 

 Reacties zijn gesloten .