Mee terug naar Bulgarije

De video Mee terug naar Bulgarije werd gemaakt voor een installatie in de expositie Echte Rotterdammers in Museum Rotterdam. In de expositie was een Bulgaarse bus opgenomen die we zo vaak in het straatbeeld van de stad tegenkomen, en konden bezoekers instappen en via deze film de persoonlijke verhalen van drie Bulgaarse Rotterdammers beleven.
 
In 2013 reisden Joop Reijngoud en Linda Malherbe van het Verhalenhuis met deze bus van Daniel Angelov en Kamen Vladimirov naar Bulgarije. Ze brachten een bezoek aan hun geboortegrond, om zo de noodzaak en context van hun migratie beter te kunnen begrijpen en zo te ontdekken welk erfgoed zij meebrachten naar Rotterdam.
 
Daniel en Kamen zijn beste vrienden en groeiden op in Montana, in het noorden van Bulgarije. Toen het land in een diepe crisis raakte, kwamen ze naar Rotterdam, waar ze om te overleven jarenlang de straatkrant verkochten. Inmiddels zijn ze verankerd in deze stad. Hun kinderen zijn hier geboren, ze wonen met hun gezinnen op Zuid en ze hebben een goedlopend aannemersbedrijf. Ze hebben de eerste verbouwingen in 2012/2013 in het Verhalenhuis verricht. Nog steeds voeren ze af en toe wat nodige klussen voor Belvédère uit. Daarnaast zijn zij het aanspreekpunt als verteller en verbinder naar de Bulgaarse gemeenschap in de stad.
 
Ook Emiliya Bosma reisde mee terug. Deze Rotterdamse komt uit Varna, 120 kilometer van Bulgarije’s hoofdstad Sofia. Tijdens een vakantie aan haar tante, die in Nederland woonde, ontmoette ze Andries. Ze werden verliefd, trouwden, kregen twee kinderen in Nederland. De derde werd in Bulgarije geboren, waar ze in de jaren 90 naar verhuisden en waar Andries jarenlang een autolampenfabriek runde. Na een kort ziekbed overleed hij. Daarop keerde Emiliya terug naar Nederland met haar kinderen. Hier kookt ze af en toe als gastkok in de Volkskeuken van het Verhalenhuis.
 
Het beeldverhaal ‘Mee terug naar Bulgarije’ kunt u hier bekijken:Reacties zijn gesloten .