Video column van schrijfster Nelleke Noordervliet

 
Onlangs nam schrijfster Nelleke Noordervliet in Verhalenhuis Belvédère een video-column op over de betekenis van verhalen, gebaseerd op haar herinneringen aan Rotterdam en Katendrecht voor en na het bombardement van 10 mei 1940. De video is hier te bekijken.

 

 

 
“Maatschappelijke betrokkenheid via de band van het verhaal is van onschatbare waarde. Het brengt accenten aan, nuances, het heeft gevoel voor humor en voor tragiek. Verschillen worden niet weggepoetst, de gelijkwaardigheid van alle levensverhalen viert het verschil en leert ervan. Hier is familie. We zijn allemaal anders, maar we horen bij elkaar.”
(Nelleke Noordervliet – uit de Feestrede bij de uitreiking van de Laurenspenning, 2017)
 
Verhalenhuis Belvédère heeft vanaf het begin in 2011 de woorden van Nelleke Noordervliet als inspiratie in haar meerjarenplannen opgenomen. Toen in november 2017 het Verhalenhuis werd vereerd met de Laurenspenning, waren we enorm trots dat zij de lofrede uitsprak; de volledige rede is hier na te lezen.
 

Over Nelleke Noordervliet

Ze is in 1945 geboren in Crooswijk in Rotterdam. Haar vader was automonteur, haar moeder huisvrouw. Ze ging als eerste in de familie naar het gymnasium, op het katholieke lyceum Maria Virgo voor meisjes. Daarna studeerde ze Nederlands in Leiden en Utrecht. Haar studie sloot ze cum laude af. Na een tamelijk grillige carrière bij een wetenschappelijke uitgeverij, in het onderwijs en in de politiek als gemeenteraadslid voor de Partij van de Arbeid, debuteerde ze als auteur in 1987 met Tine of De dalen waar het leven woont. Meteen werd Noordervliet erkend als een van de belangrijkste hedendaagse Nederlandse schrijvers. Haar werk werd een paar maal genomineerd; in 1994 ontving ze de Multatuliprijs voor De Naam van de Vader en in 2018 de Constantijn Huygens-prijs voor haar gehele oeuvre.

Ze schreef verhalen, essays, boeken over geschiedenis en een aantal succesvolle romans. Ze was gastschrijver aan de universiteiten van Groningen, Leiden, Delft en Berlijn en aan de Sorbonne te Parijs. Sinds een aantal jaar is ze columnist bij het VPRO radioprogramma OVT en bij dagblad Trouw. Ook werkt ze mee aan Oba-live, een radioprogramma van Human. Daarnaast doet ze bestuurlijk werk in culturele sfeer.

Meer lezen via www.nellekenoordervliet.nlReacties zijn gesloten .