Verhalenhuis in de klas

 

Verhalenhuis Belvédère biedt leerlingen een vrije ruimte om verbinding te zoeken met Rotterdam. We bieden educatieve programma’s waarin luisteren, vertellen en ontmoeten centraal staan.

 

Koloniaal en Slavernij verleden
In 2022 en 2023 ligt de nadruk van ons onderwijsprogramma met name op de verhalen uit het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam en de erfenis daarvan in de huidige samenleving.

 

Op weg naar een gelijkwaardige gezamenlijke toekomst voor de jeugd van Rotterdam, is het bewustzijn van onze complexe gedeelde geschiedenis essentieel. In de cultuursector, media en onderwijs komt steeds meer ruimte voor de verborgen perspectieven op de geschiedenis en de representatie daarvan. Die (voorheen) verborgen verhalen geven wij een podium in de onderwijsprogramma’s.

 

 

Erfgoed
Bij Verhalenhuis Belvedère ontmoeten mensen en hun verhalen elkaar.  In het educatieve aanbod wordt het complexe en veelzijdige koloniale verleden van de stad gekoppeld aan de belevingswereld van Rotterdamse jongeren, door (buiten)gewone Rotterdammers die hun persoonlijke verhalen delen.

Leerlingen en studenten ontdekken hoe de erfenis van het koloniale verleden terug te vinden is in gebouwen en straatnamen in de stad, de taal, hun lievelingseten, de muziek die ze luisteren, hun familie, (institutioneel) racisme en de onderlinge verhoudingen binnen de stad.

 

Samen maken

Onze educatieve programma’s zijn co-creaties. Samen met de docenten bekijken we welke onderwerpen aansluiten bij de thema’s die spelen in de klas of in de actualiteit.  Zo ontwikkelen we een uniek en op maat gemaakt programma met activiteiten binnen en buiten de muren van de school en het Verhalenhuis waarbij zoveel mogelijk zintuigen worden aangesproken.

 

 

Sanne Lobato – Programmamaker educatie Koloniaal Verleden
sanne@verhalenhuisbelvedere.nl

 

Joran Koster – Programmamaker educatie
joran@verhalenhuisbelvedere.nl

 

 

Sanne Lobato, nieuwe maker onderwijsprogramma’s koloniale en slavernijverleden voor het Verhalenhuis gaf recent twee workshops samen met muzikant Vernon Chatlein, tijdens grote onderwijsconferentie Koloniaal Rotterdam