Vanaf 13 sept. t/m 25 okt. expo ‘Hula Blues’

023 scan 3 Erfgoedtentoonstelling over legendarische Kilima Hawaiians. Rotterdamse acteur en theatermaker John Buijsman presenteert het wonderlijke verhaal van zijn ome Bill en tante Mary van Katendrecht. Lang voordat de term wereldmuziek in 1987 door een aantal Engelse platenmaatschappijen geïntroduceerd werd, was in Rotterdam muziek uit veel verschillende continenten te horen. In de jaren ’40-’50 was de Kilima Hawaiians dé populairste band van Nederland, met geboren Katendrechters Bill en Mary Buijsman als vaste kern. Zij tourden al vroeg over de hele wereld! Vooral tijdens de onafhankelijkheidsstrijd in Nederlands-Indië beleefde in Nederland het nieuwe genre genaamd ‘Nederhawaiian’ een ware hausse. Zo telde Nederland in die tijd ongeveer zeshonderd hawaiian bandjes. De steelgitaar speelt een centrale rol in de zeer exotisch klinkende muziek, evenals de ukulele. 0595web

Theater én tentoonstelling Op 13 september 2015 gaat in de loods naast Kantine Walhalla in Rotterdam-Katendrecht de muziektheatervoorstelling Hula Blues in première. John Buijsman, nazaat van de wereldberoemde Kilima Hawaiians, brengt samen met schrijver Don Duyns en regisseur Aat Ceelen een familiekroniek over een boeiende, muzikale geschiedenis ten tonele. ‘Want hoe wordt een jongen van Katendrecht ereburger van Honolulu?’ Aanleiding voor John Buijsman om Hula Blues te maken is de toevallige vondst van een schat aan archiefmateriaal over de Kilima Hawaiians.  In Verhalenhuis Belvédère komt hierdoor een gelijknamige expositie met onder andere de films, grammofoonplaten, promotiemateriaal, foto’s, ansichtkaarten, persoonlijke kledingstukken, én hun wonderlijke verhaal.

 

Theatervoorstelling in Theater Walhalla op 9, 11 en 12 september (try outs), 13 september (première), daarna 16 t/m 20 en 23, 24, 27, 30 september en 1 t/m 4 en 7 t/m 9 oktober.
www.theaterwalhalla.nl
Tentoonstelling in Verhalenhuis Belvédere: 13 september t/m  25 oktober 2015. Openingstijden: vr t/m zo van 11 tot 18 uur en wanneer de deur openstaat. Toegang gratis.
Feestelijke opening tentoonstelling zaterdag 12 september 17 uur U bent van harte uitgenodigd bij de officiële opening van de tentoonstelling op 12 september om 17 uur. Een Indisch buffet is bovendien in Belvédère’s Volkskeuken bereid en €15,– pp! Via reserveren@verhalenhuisbelvedere.nl of 010 720 0997. Tip: combineer tentoonstelling, eten en voorstelling!
NB
* Heeft u zelf verhalen of voorwerpen van de Kilima’s, wij zouden het enorm waarderen wanneer u de expositie aanvult! Neem het mee of maak eerst een afspraak via een van de gastvrouwen/-heren van Verhalenhuis Belvédère.
** De expositieruimte is op overige dagen ook te huur als inspirerende en unieke vergaderlocatie, training- of workshopruimte of anderszins. Neem contact op met Myriam Eigenraam via info@verhalenhuisbelvedere.nl.Reacties zijn gesloten .