Vr 1 nov.: Poolse Volkskeuken van Dore van Duivenbode

 
Rotterdam is thuishaven voor meer dan 175 nationaliteiten. Volksgerechten staan dagelijks op de keukentafels in de stad. Verhalenhuis Belvédère maakt deze graag zichtbaar. In de Volkskeuken van Verhalenhuis Belvédère bereiden Rotterdammers hun favoriete gerechten en delen tegelijkertijd gedurende een driegangenmaaltijd hun familiegeschiedenis met het publiek.
 
 
 
Vrijdag 1 november is Dore van Duivenbode (1985) de hoofdgast in Belvédères Volkskeuken. Dore heeft een Nederlandse vader en een Poolse moeder die in 1979 naar Nederland kwam. Dore bracht als kind vele onbezorgde zomers door in de bergen bij Auschwitz, de geboorteplaats van haar moeder. Geleidelijk aan ontdekte ze het diepdonkere verleden van het stadje.
Dore studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. In 2018 publiceerde zij haar eerste boek ‘Mijn Poolse huis, Vakanties naar Auschwitz’ waarin ze vertelt over haar familiehuis in Oświęcim nabij Concentratiekamp Auschwitz. Met regisseur Britta Hosman maakte ze de documentaireserie Moja Polska, die door de VPRO werd uitgezonden in 2019. In dit jaar ontving ze ook de Bob den Uyl-prijs voor haar boek.
 
Deze avond leest ze voor uit haar boek, deelt zij de Poolse recepten van haar oma, belicht zij op persoonlijke wijze de actuele Poolse parlementsverkiezingen (13 okt. jl.) en gaat ze op zoek naar Polen in Rotterdam. Ook vertoont ze in samenwerking met het Eastern Neighbours Film Festival, de korte hilarisch, satirische documentaire Polonez (16 min.) van de Poolse filmmaakster Agnieszka Elbanowska. Over hoe de politiek het dagelijks leven van jonge Polen sterk beïnvloedt.  
Schuif ook aan de lange tafels van Belvédère voor een Poolse maaltijd en wederom een unieke Volkskeukenavond.
 
Wanneer: vrijdag 1 november – 18 – 22 uur 
Entree: € 15 p.p. inclusief maaltijd en programma (excl. drank) 
Tickets: reserveren kan via deze linkReacties zijn gesloten .