T/m 1 jan.: Depotpresentatie Curaçao is always on my mind / Kòrsou semper den mi mente

 

 

Stichting Henkes presenteert samen met Verhalenhuis Belvédère het Depotprogramma ‘Curaçao is always on my mind / Kòrsou semper den mi mente 

 

Zes jonge kunstenaars treden in het voetspoor van de kunstenaar Dolf Henkes (1903-1989): Adara Godschalk, Aishah Granviel, Julian Crestian, Gerson Kronstadt, Roxy Capriles en Leomar Imperator.  Ze komen allen van Curaçao en hebben op de Willem de Kooning Academie gestudeerd of studeren daar nog. De presentatie vindt plaats in het kader van het symposium ‘Kunst op straat, slopen of behouden’ dat op 10 november in Arminius Rotterdam plaatsvindt.

 

Over Henkes & Curaçao

De Katendrechtse kunstenaar Dolf Henkes stapte eind 1945 op de boot naar Curaçao. Alles op het eiland zou een diepe indruk op hem maken na die donkere oorlogsjaren thuis – de kleuren, het licht, het leven van alledag. De archetypische kenmerken en thema’s van het eiland wist hij te verwerken in een heel eigen, moderne beeldtaal. Hij sloot het eiland in zijn hart en dat zou van blijvende invloed op zijn werk zijn. Speciaal voor deze gelegenheid hebben zes jonge kunstenaars nieuw werk gemaakt met Curaçao en Dolf Henkes in gedachte. Eén van de kunstwerken zal worden aangekocht door de Hogeschool Rotterdam voor de nieuwe locatie op Zuid.

 

Te zien: vanaf 10 november elk weekend in november en december 2023.

 

Tijden: op de openingsdag vr 10 november van 14 – 17 uur, andere dagen van 12 – 16 uur.

 

Locatie: Verhalendepot A3.06 (Verhalenhuis) in Depot Boijmans, Museumpark 24, 3e etage

 

Entree: het Depot van Boijmans is voor mensen met een RotterdamPas en Museumjaarkaart toegankelijk voor € 1. Voor overige bezoekers €20 p.p. (t/m 18 jaar gratis). Let op: alle tickets moeten vooraf online gereserveerd worden. De toegang gaat op basis van een tijdslot. Reserveren kan alleen via de site van Boijmans via deze link.

 

 

 

 

Presentatie symposium ‘Kunst op straat, slopen of behouden’

 

 

In de ochtend van 10 november: symposium in Arminius

In Arminius Rotterdam is op 10 november 2023 het symposium, van 10 tot 13.30 uur. Steeds meer instellingen, bedrijven en gemeentes spannen zich vandaag de dag in kunstwerken uit de tijd van de wederopbouw te bewaren voor toekomstige generaties. Dat is heel fijn maar om dat te laten slagen is uitwisseling van informatie, overleg en samenwerking met partners een voorwaarde. De ‘Wederopbouwkunst’ (1945-1965) is een relatief jonge kunstvorm die nog weinig bescherming geniet. Door de bouw- en sloopdrift in bepaalde periodes in Nederland zijn honderden kunstwerken inmiddels verdwenen. Recent heeft stichting Henkes dat van heel dichtbij en zeer onverwacht ervaren. Een wandschildering uit 1954* gemaakt door de Rotterdamse kunstenaar Dolf Henkes (1903 – 1989) is in het najaar van 2021 tijdens een verbouwing gesloopt.

 

De kunstwerken uit de periode van de wederopbouw zijn uniek en bijzonder. Deze kunstwerken verdienen meer aandacht, respect en bescherming, net als andere kunstwerken in de openbare ruimte. Wat is de betekenis van kunst op straat? Wat is de waarde van Wederopbouwkunst voor Nederland? Heeft een kunstwerk recht op behoud en hoe wegen we op een goede manier wat we wel en niet willen bewaren?

 

De vragen worden besproken door inspirerende sprekers: Ramsey Nasr (essayist, acteur en voormalig Dichter des Vaderlands), Tanja Karreman (adviseur Rijkscollectie Percentagekunst), Christiaan Alberdingk Thijm (advocaat, gespecialiseerd in auteursrecht), Dikkie Scipio (architect, co-founder KAAN Architecten) en David Bade (beeldend kunstenaar). Moderator is Noraly Beyer (voormalig nieuwslezer Surinaamse Televisie Stichting en NOS Journaal).

 

Datum: vrijdag 10 november, 10.00 – 13.30 uur incl. lunch.

 

Locatie: Arminius Rotterdam

 

Kosten € 10 p.p.

 

Reserveren noodzakelijk via Arminius en kan via deze link.

 

 

 

In de avond van 10 novemberDolf Henkesprijs uitreiking in TENT. Rotterdam

.

In de avond van vrijdag 10 november wordt voor de tiende keer de Dolf Henkes Prijs uitgereikt in TENT. Rotterdam. Inloop is vanaf 20.00 uur, bekendmaking winnaar is om 20.30 uur. De genomineerden van dit jaar zijn Ada M. Patterson, Babette Kleijn, Samboleap Tol, Yoeri Guépin, Bik Van der Pol, Bert Frings, Dirk van Lieshout en Maike Hemmers. De werken van deze acht toonaangevende Rotterdamse kunstenaars zijn nu in een expositie te zien bij TENT. (t/m 7 januari).

Om het tiende jubileum van de Rotterdamse kunstprijs extra feestelijk te maken, zijn alle winnaars van de afgelopen jaren gevraagd een collega-kunstenaar nomineren. Dit betekent dat in plaats van de gebruikelijke vier kanshebbers, acht kunstenaars zijn geselecteerd en te zien in de tentoonstelling. De winnaar neemt een geldprijs van €12.000 mee naar huis. De jury bestaat uit schrijver/curator Hanne Hagenaars, schrijver/curator Yasmijn Jarram en kunstenaar Toon Teeken.

Kom langs voor dit feestelijke moment en hef samen met ons het glas op de tiende winnaar van de award. Met muziek van Richelle Soigni. Gratis entree | TENT is open tot 22.30 uur.

 

De Dolf Henkes Prijs is een initiatief van Stichting Henkes en wordt mogelijk gemaakt vanuit de nalatenschap van de kunstenaar, die wordt beheerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Eerdere winnaars zijn Geo Wyeth, Evelyn Taocheng Wang, Katarina Zdjelar, Lidwien van de Ven, Gyz La Rivière, Lara Almarcegui, Melvin Moti, Erik van Lieshout en Jeroen Eisinga.

 

De Rotterdamse kunstenaar Dolf Henkes (1903-1989) vertelde met zijn werk verhalen over de wereld om hem heen. Hij schilderde de haven, zijn medemensen op Katendrecht, de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en de lichte landschappen op Curaçao waar hij na die donkere periode toevlucht zocht.

 

*De wandschildering van Dolf Henkes hierboven toonde de scheikundige en Nobelprijswinnaar Jacobus van ’t Hoff in een laboratorium. Op het schoolbord zijn de formules gekrabbeld die de chemicus wereldberoemd hadden gemaakt.

 

In 2005 werd de gevel, waarop de schildering was aangebracht (bij Raffinaderij Texas, Pernis), losgezaagd, gerestaureerd en verplaatst naar een locatie van de Hogeschool Rotterdam. De restauratie en de verhuizing waren groot nieuws, want een bijzonder werk uit de tijd van de Wederopbouw van Rotterdam kon worden gered. De onderneming was ook succesvol omdat een zeer brede alliantie een tweede leven mogelijk had gemaakt. Het Rotterdamse bedrijfsleven had een fors aandeel in de operatie, maar ook de gemeente Rotterdam, de Rijksdienst Cultureel Erfgoed, de Stichting Henkes, erfgoedvereniging Heemschut en enkele fondsen droegen bij aan de restauratie.

 

In het najaar van 2021 is echter tijdens een verbouwing deze unieke muurschildering gesloopt zonder vooraf in contact te treden met Stichting Henkes, die zorg draagt voor zijn nalatenschap.Reacties zijn gesloten .