Vr 10 nov.: Onthulling Razzia Monument Rotterdam

 

Op vrijdag 10 november 2023 wordt aan de Parkkade in Rotterdam het Razziamonument onthuld, een beeld van een vrouw en een man, duidelijk gescheiden van elkaar. Het is een monument voor alle slachtoffers van de razzia die Rotterdam en Schiedam trof op 10 en 11 november 1944. De Rotterdamse beeldend kunstenaar Anne Wenzel is de ontwerpster en heeft de beelden in haar atelier gemaakt.

 

De onthulling wordt ingeleid door Burgemeester A. Aboutaleb van Rotterdam op de locatie van het monument, Parkkade 1 te Rotterdam. Het programma is als volgt:

 

14:45 uur:

Marinierskapel der Koninklijke Marine

 

15:15 uur:

Opening door ceremoniemeester Peter van Druten

Welkom door de voorzitter van Stichting Razzia Monument Rotterdam, René Versluis

Toespraak door de beeldend kunstenaar Anne Wenzel

Inleiding door de burgemeester van Rotterdam, A. Aboutaleb

Onthulling door razziaveteranen en nabestaanden

Bloemen defilé

 

15:55 uur:

Afsluiting

 

 

Links: laatste hand wordt gelegd aan het monument door Anne Wenzel, rechts impressie op de kade

 

Op 10 en 11 november 1944 vond de razzia van Rotterdam en Schiedam plaats. In twee dagen tijd pakte de Duitse bezetter 52.000 mannen op. Zij werden gedeporteerd en tewerkgesteld als dwangarbeider, veelal in Duitsland.

Het Razziamonument toont het leed van deze mannen én van hun vrouwen, kinderen en andere familieleden die achterbleven. Het monument is een plek waar mensen kunnen stilstaan bij die ingrijpende gebeurtenis, bij de trauma’s, de angst en de grote onzekerheid over wat de toekomst brengen zou.

Nog altijd worden gezinnen noodgedwongen gescheiden, door oorlog, door conflicten, door politieke of economische situaties. Het Razziamonument zal daarom niet alleen een plek zijn voor de geschiedenis van toen, maar ook van nu, van de toekomst, van alle tijden. Een ieder heeft zijn of haar eigen verhaal bij dit monument.

Meer informatie via website van razziamonument

 

  

Razzia in Schiedam op 10 november 1944 door kunstenaar Herman Seij,
hij zat ondergedoken in Schiedam en zag de stroom gearresteerde mannen langslopen en maakte nog tijdens de oorlog dit schilderij. Collectie Stedelijk Museum Schiedam.

 

 

Luistervoorstelling, luisterboekje en Depotpresentatie

In samenwerking met Verhalenhuis Belvédère wil stichting Razziamonument die persoonlijke verhalen vastleggen. Verhalen van mannen die de razzia in Rotterdam nog hebben meegemaakt, van vrouwen die achterbleven, verhalen van hun kinderen of kleinkinderen over de doorwerking van deze gebeurtenis. Maar daarnaast ook verhalen van Rotterdammers en Schiedammers van nu, die eveneens hun partner of gezin ooit moesten achterlaten, omdat de situatie in het thuisland te gevaarlijk, te schrijnend of te uitzichtloos werd. En verhalen van gezinnen die juist eerst moesten achterblijven in grote onzekerheid, maar die later alsnog werden herenigd. De opnames van de verhalen hebben inmiddels plaatsgevonden. Alle interviews worden vereeuwigd in het Stadsarchief Rotterdam. Zo blijven alle persoonlijke verhalen bewaard voor de toekomst en kunnen ze doorgegeven worden aan komende generaties.

 

Luisterpremière

Bovendien is er een compilatie in de maak van de meest betekenisvolle fragmenten, in de vorm van een ‘luistervoorstelling’. Deze Luistervoorstelling gaat in première een week ná de onthulling van het monument, t.w. op zaterdag 18 november 2023 in Verhalenhuis Belvédère. Iedereen is van harte uitgenodigd te komen luisteren, het programma is van 11 uur tot 13 uur inclusief een lunchmaaltijd. Tevens is dan de presentatie van het luisterboekje. Deelname aan de luistervoorstelling inclusief lunchmaaltijd is € 10 per persoon. Reserveren is noodzakelijk en kan via deze link.

 

Depotpresentatie

Daarnaast is vanaf deze dag zaterdag 18 november in het Verhalenhuisatelier in het Depot van Boijmans Van Beuningen een presentatie van de verzamelde documenten, objecten en verhalen te zien en te horen.

Locatie: Verhalenhuisatelier, derde verdieping in Depot Boijmans Van Beuningen, Museumpark 24.

Toegang: het Depot van Boijmans is voor mensen met een RotterdamPas en Museumjaarkaart toegankelijk voor € 1. Voor overige bezoekers €20 p.p. (t/m 18 jaar gratis).

Let op: alle tickets tot het Depot moeten vooraf online gereserveerd worden. De toegang gaat op basis van een tijdslot. Reserveren kan via de site van Boijmans via deze link.

 

  Reacties zijn gesloten .