Vr 11 nov.: Joodse Volkskeuken

_7674
© uit familiealbum Sharon Oranje

 

Rotterdam is thuishaven voor meer dan 170 nationaliteiten. Volksgerechten staan dagelijks op de keukentafels in de stad. Verhalenhuis Belvédère maakt deze zichtbaar. In de Volkskeuken van Verhalenhuis Belvédère bereiden Rotterdammers hun favoriete gerechten en delen tegelijkertijd hun familiegeschiedenis met het publiek.

 

Vrijdagavond 11 november presenteren we een speciale versie:

de Joodse Volkskeuken van Sharon Oranje en Annelies Knetemann (Jaffa / Breslau / Rotterdam).

 

Sharon en Annelies zijn deze avond de hoofdpersonen én gastkoks; zij presenteren een Joodse maaltijd uit de Sefardische en de Asjkenazische keuken. Tegelijkertijd wordt het publiek meegenomen in de sjabbat viering op de wekelijkse vrijdagavond thuis.
Sefardische Joden oftewel Sefardim zijn Joden waarvan de voorouders in Spanje en Portugal leefden. Zij spreken Ladino, een aan het Spaans verwante taal met veel Hebreeuwse woorden én nu voornamelijk Modern Hebreeuws. Asjkenazische joden worden ook wel de Asjkenazische of Hoogduitse joden genoemd, zij zijn afkomstig uit Midden- en Oost-Europa. Deze joden hebben zich vanaf het begin van de zeventiende eeuw in de Nederlanden gevestigd. De term Hoogduits verwijst naar de taal die in hun oorspronkelijke woongebied gesproken werd. Dat was één van de componenten van het Jiddisj, de spreektaal van de asjkenazische joden bij hun komst in Nederland.

 

Bron: Joods Historisch Museum

Wanneer: vrijdag 11 november van 18 tot 23 uur

<s  trong> Deelname programma en diner: 15 euro per persoon (excl. drank)

Reserveren noodzakelijk via 010 720 0997 of mail naar:

reserveren@verhalenhuisbelvedere.nl

Geef svp aan wanneer u vegetarisch bent. U ontvangt een bevestiging.

 

© 1943, de Graaf Florisstraat, Rotterdam – uit het privé familiealbum van Annelies van Mechelen – Knetemann: moeder, grootouders & oom

rosenthalgraafflorisstraat3294Reacties zijn gesloten .