Livestream terugkijken: Chinees nieuwjaar met Hot Pot kookworkshop

 

De publieke viering van Chinees nieuwjaar op vrijdag 12 februari 2021 was vanwege de lockdown dit jaar alleen online thuis te beleven via twee livestreams. De livestreams zijn via de links hieronder terug te kijken.
Next View Studio maakte ook een korte compilatie van de hele dag, kijk hier.

 

17.00 – 18.00 uur: livestream 2 met kookworkshop Hot Pot at home: Chinese fondue 
 

Online meekijken en thuis meekoken kon met Belvédère’s gastkoks Fenmei Hu en Jinai Looi. Vanuit de nieuwe kookstudio van Verhalenhuis Belvédère laten zij zien hoe je een Chinese fondue of hotpot kunt bereiden. Voor Chinezen is het traditie om tijdens Chinees nieuwjaar met familie en vrienden bij elkaar te komen rond een grote fonduepan, waarin een kruidige bouillon zit. ,,Je kunt daarin van alles koken,” vertelt Fenmei. ,,Allerlei groente, dun gesneden plakjes vlees of vis of dimsums.”
Wie dit jaar thuis Chinees nieuwjaar wil meevieren met een heuse Hotpot, kan online luisteren, leren, meekoken… Wie nog geen echte Chinese fondueset heeft, kan een hotpotset voor 2-4 personen lenen. In het Hotpot-huur-pakket zitten de Hot Pot, chinese eetkommen, eetstokjes, netjes en Chinese eetlepels, de Chinese fonduebouillon en olie en sausje én een nieuwjaarsloterij lot. De verse boodschappen doe je voorafgaand zelf, de boodschappenlijst is hier te downloaden.
 

Livestream Chinese Hot Pot van vr 12 feb. 17.00 uur is hier terug te kijken.

 

 

12.00 – 13.00 uur: livestream 1 met verhalen & leeuwendans:
 

Livestream 1 met de officiële ondertekening van de Chinees-Indische restaurantcultuur als Nederlands immaterieel erfgoed en de Leeuwendans van vr 12 feb. 12.00 uur is hier terug te kijken.
 

RCNY Rotterdam Chinese New Year en Stichting Meer Dan Babi Pangang heten de kijkers welkom en vertellen het culturele verhaal van de Chinese nieuwjaarsviering én over de Chinees-Indische restaurantcultuur die sinds vorig jaar officieel tot het Nederlands immaterieel erfgoed behoort. De laatste stichting heeft zich daar al lang voor ingezet, om dit te behouden en toekomst te geven. Net voor de laatste lockdown stond de officiële ondertekening en viering hiervan in het Verhalenhuis gepland. Dat kon jammergenoeg niet doorgaan. Nu was er tijdens Chinees Nieuwjaar een livestream met de feestelijke ondertekening van het UNESCO erfgoedcertificaat en aansluitend online de spectaculaire Chinese leeuwendans te zien om het nieuwe jaar (meer) geluk en voorspoed te brengen.
 

Lees onderaan deze pagina meer over de bijschrijving op de inventarislijst Immaterieel Erfgoed Nederland.

 

 

 

Over Chinees Nieuwjaar

Chinees nieuwjaar is een van de belangrijkste vieringen in de Chinese cultuur. Het is een lentefeest. Fenmei: ,,We vieren dat de winter voorbij is en dat alles opnieuw begint. Het is ook het moment om ruzies bij te leggen of om je hele huis schoon te maken. Voor Chinezen, die vaak over de hele wereld werken, is dit vaak de enige tijd om met de hele familie bij elkaar te komen.” Tijdens Chinees nieuwjaar is alles rood gekleurd, de kleur van geluk. Het jaar van de Rat maakt plaats voor het jaar van de Os. Een gewaardeerd en edel dier. Vroeger had elke Chinese boer een os. Het dier staat voor hard werken en doorzettingsvermogen. ,,Persoonlijk geloof ik niet in voorspellingen, maar misschien is de Os symbool voor dit jaar: nog even doorzetten en dan oogsten wat we hebben gezaaid.”

 

Over de erkenning van de Chinees-Indische restaurantcultuur als immaterieel Nederlands erfgoed

De Chinees-Indische restaurantcultuur wordt bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Het initiatief is afkomstig van Stichting Meer Dan Babi Pangang dat onder meer ten doel heeft om Aziatische cultuur in de breedste zin van het woord te promoten. Aanleiding voor Stichting Meer Dan Babi Pangang is de grote terugloop in Chinees-Indische restaurants de afgelopen tien jaar (-22%) en daarmee de dreiging dat de cultuur van het Chinees-Indisch restaurant en de bijbehorende fusion gerechten (zoals bijvoorbeeld Babi Pangang) dreigen te verdwijnen uit het Nederlandse straatbeeld.
 

Stichting Meer Dan Babi Pangang is opgericht door In-Soo Radstake, (Zuid-Korea, voorzitter, filmproducent en cultureel ondernemer) Julie Ng (Hong Kong, secretaris, schrijver en documentaireregisseur), San Fu Maltha (Indonesië, penningmeester, filmproducent en filmdistributeur).
 

Momenteel produceert zij ook de documentaire MEER DAN BABI PANGANG onder regie van Julie Ng. De film is een culinaire zoektocht naar de culturele identiteit van de Chinese Nederlander waarbij de thema’s integratie, identiteit en discriminatie worden uitgewerkt aan de hand van – misschien wel – het bekendste gerecht van Nederland: de babi pangang.
 

Julie Ng voor het voormalig restaurant van haar vader in Rozenburg
 

Eerder was hier aandacht voor bij onder andere RTL Late Night , het AD, het Parool, de Telegraaf en een reportage van OPEN Rotterdam.

 

 

Bestellen

Een Hotpot-huur-pakket voor 2-4 personen (in Rotterdam woonachtig) bedraagt € 15 voor 2 personen, € 20 voor 3 personen en € 25 voor 4 personen. Geef duidelijk adres en telefoonnummer door. We komen het huurpakket op 12 februari vóór 17 uur bezorgen en de vuile was op 13 februari weer ophalen. Afhalen en terugbrengen is natuurlijk ook goed mogelijk.
 

De bestelling graag uiterlijk voor 11 februari 17 uur doorgeven via deze link.

 Reacties zijn gesloten .