Vr 12 juli: première luistervoorstelling Mabrouk, 50 jaar Marokkaanse migratie in Theater Zuidplein

 


 
Mabrouk viert een halve eeuw Marokkaanse migratie! Een uitbundige samensmelting van theater, live muziek door het Andalusisch Orkest en veel meer.
 
Mabrouk staat in het teken van ontmoeten. Geniet met elkaar van verhalen, smaken, geuren en prachtige geluiden. Centraal op deze avond staat de voorstelling van theatermakers Nasrdin Dchar en Fadua El Akchaoui in de grote zaal van Theater Zuidplein. Ze dansen en zingen, vertellen verhalen over toen en gaan in gesprek over nu. Over de tijd die voorbij is. Over de tijd waarin wij nu met elkaar leven. En over de tijd die nog komen gaat. Samen met het publiek bouwen Nasrdin en Fadua een feestje.
 
“Een avond voor hen die dromen hebben opgeofferd voor een toekomst voor de kinderen die ze nog moesten krijgen. Een avond met een lach en een traan. Over Marokko. Over Nederland. Over jong zijn en oud zijn. Over generaties. Over dromen. Over overleven en leven en over afscheid en hoop.” – Nasrdin Dchar.
 
Mabrouk speelt zich af door het gehele theater. Dwaal rond en laat je zintuigen prikkelen op de bazaar (i.s.m. Djemaa el Fna Rotterdam). Luister samen naar migratieverhalen (i.s.m. Verhalenhuis Belvèdere) van en tussen verschillende generaties Marokkaanse Rotterdammers. Kijk naar een voorproefje van ‘Opa Zegt’, een documentaire over Marokkaanse migratie (i.s.m. Arab Filmfestival Rotterdam): Marhaba! Welkom!
 
14 mei 2019 Was het precies een halve eeuw geleden dat Nederland en Marokko een verdrag tekenden waarin de Marokkaanse arbeidsmigratie naar Nederland officieel werd geregeld. Vrijdag 12 juli 2019 vieren, eren en herdenken we dit met elkaar in Theater Zuidplein.
 

 
Oral History
 
Verhalenhuis Belvédère verzamelde speciaal voor deze gelegenheid persoonlijke herinneringen en verhalen van drie generaties Marokkaanse Rotterdammers. Met de Verhalenkeet – een klein schaftkeetje dat is omgebouwd tot professionele (audio)opnamestudio reisden we door de stad. Zo’n 25 Rotterdammers met Marokkaanse roots hebben ieder een uur lang geïnterviewd. Deze verhalen maken onderdeel uit van de stadsgeschiedenis en worden dan ook voor de eeuwigheid bewaard in het Rotterdamse Stadsarchief. Van de mooiste fragmenten maakten we een compilatie en deze presenteren we in de vorm van een Luisterfeuilleton Mabrouk, oftewel 4 afleveringen van telkens 15 minuten, in Theater Zuidplein te beleven en te beluisteren via de ‘stille disco’ hoofdtelefoons.
 
Meer over het programma van Mabrouk tref je op www.theaterzuidplein.nl
 
Mabrouk
Wanneer: vr 12 juli 2019
Aanvang: 18 uur
Tickets: 20 euro p.o. (inclusief hapjes). Reserveren via Theater Zuidplein: 010 20 30 203 / www.theaterzuidplein.nl

 

 

‘Mabrouk’ is een initiatief van Nasrdin Dchar, ondersteund door Fadua El Akchaoui en georganiseerd in samenwerking met Theater Zuidplein / Stage-Z, Arab Filmfestival Rotterdam, Djemaa el Fna festival en Verhalenhuis Belvédère.Reacties zijn gesloten .