T/m 1 mrt.: Vriendschap voor altijd 挚友, Chinese familieverhalen Katendrecht – Zeedijk

 
Verhalenhuis Belvédère en Amsterdam Museum presenteren vrijdag 14 februari tot 1 maart a.s.:
 

 
VRIENDSCHAP VOOR ALTIJD 挚友
een popup-expositie met Chinese familieverhalen sinds 1911
in Amsterdam Museum
 
In de ochtend van 17 juni 1911 manoeuvreerde het stoomschip Batavier III, dat een veerdienst onderhield met Londen, zich met behulp van een sleepboot langzaam tegen de Rotterdamse kade. 26 Chinese mannen waren door de Rotterdamsche Lloyd gehaald uit Londen, om een grootscheepse zeeliedenstaking die in Rotterdam én Amsterdam gaande was, te breken. Zo werden die dagen steeds meer Chinese zeelieden in Engeland opgepikt en aangemonsterd. Al snel begonnen zij hun eigen logementen, wasserijen en eethuizen en zo ontstonden de eerste grote Chinatowns van Europa, in Rotterdam én in Amsterdam.
 
De Chinese jongemannen kwamen over de vloer bij Nederlandse gezinnen en de eerste gemengde liefdes ontwikkelden zich met onder meer Jo, Marietje, Stien, Jans, Jannie en Annie. Er kwamen kinderen en bovendien was er veel heen en weer gereis en uitwisseling tussen het eerste Chinatown in Rotterdam in Katendrecht én de Binnen Bantammerstraat, het Chinatown van Amsterdam. Meer dan honderd jaar later is er nog steeds een rechtstreekse verbinding en een gedeelde geschiedenis.
 
Het Amsterdam Museum wil graag haar enorme collectie onderzoeken en aanvullen en is op zoek naar de persoonlijke verhalen die het grotere verhaal van de stad verrijken en vertellen. De Chinese geschiedenis van de stad kan niet in de stadscollectie ontbreken. Het Verhalenhuis is graag de verbinder naar een duurzame vriendschap met de Chinese gemeenschap.
 
Van vrijdag 14 februari tot 1 maart presenteren we een popup-expositie:  
VRIENDSCHAP VOOR ALTIJD 挚友 – Chinese familieverhalen sinds 1911 – met bijzondere foto’s en objecten en persoonlijke verhalen. Later dit jaar zal deze tentoonstelling ook in Verhalenhuis Belvédère te zien zijn, aangevuld met de Rotterdamse verhalen.
 
De pop-up expositie is onderdeel van de grotere tentoonstelling ‘Opslaan als… Amsterdam in objecten en verhalen’. Met dank aan ‘Lang leven, het familieverhaal achter een Chinese toko’ van Karina Meeuwse (Uitgeverij Ambo/Anthos, 2020).
 
Wanneer
vr 14 feb t/m 1 maart. Openingstijden: dagelijks tussen 10 en 17 uur. Adres: Kalverstraat 92 / Sint Luciënsteeg 27, Amsterdam. Voor meer info zie www.amsterdammuseum.nl.
 
Bustoer
Verhalenhuis Belvédère nodigt Rotterdammers graag uit voor een bustoer naar de feestelijke opening van de expositie op Valentijnsdag vrijdag 14 februari.
Vertrek: uit Rotterdam (Rechthuislaan 1): 13 uur. Verzamelen 12.30 uur.
Retour: vanuit Amsterdam: 18.30 uur. Verwachte terugkomst ca. 20.00 uur.
Deelname: € 25 per persoon inclusief museumentree, avondmaaltijd, koffie en (chinese) thee in de bus en in Amsterdam Museum..
Reserveren is noodzakelijk en kan via deze link.
 
Fotostudio
Op zaterdag 15 februari is er tussen 12 en 16 uur een fotostudio; alle bezoekers met Chinese roots kunnen zich (gratis) laten portretteren.
 
 



Reacties zijn gesloten .