Vr 14 & za 15 aug.: viering nieuwe muurschildering met GELUK & HARMONIE 幸福美满

VIERING NIEUWE MUURSCHILDERING OP KATENDRECHT MET HET BINNEN/BUITENPROGRAMMA:

GELUK & HARMONIE 幸福美满

   

BKOR (CBK R’dam) beheert de kunstcollectie in de openbare ruimte in Rotterdam. De allereerste Chinese muurschildering in Europa van de Chinese kunstenaar Li de Cai wordt vervangen door een nieuwe schildering van de Rotterdamse beeldend kunstenaar Evelyn Taocheng Wang. Locatie is Veerlaan, hoek Sumatraweg in Rotterdam-Katendrecht. Op vrijdag 14 en zaterdag 15 augustus vieren we dit met een speciaal binnen/buitenprogramma Geluk en Harmonie 幸福美满: muurkunst, workshops, performances, eten, talks & karaoke met onder meer Fenmei Hu, Yiyu Zhao, Yin Kohar, Wei Tong, Tak Pin Lam, Alexandra van Dongen, Studio May & Non Native Native.

 

VRIJDAG 14 AUGUSTUS

12 u | Chinese lunch

13.30 u | Chinese kalligrafie live performance door Yiyu Zhao

14 u | Chinese inkt workshop: bloesemtak blazen 5 – 12 jaar

14 u | Chinese inkt workshop: penseelschilderen: vanaf 12 jaar

15 u | Maleisische Asian Summer kookworkshop door Wei Tong

doorlopend

De Draak door Studio Maky

Wensenpark door Fenmei Hu

Digitale expositie Chinese-Rotterdamse kunstenaars

 

ZATERDAG 15 AUGUSTUS

12 u | Chinese lunch

13 u | Workshop/lezing ‘Blauw Wit’ (5-99 jaar) door Alexandra van Dongen & Fenmei Hu

16 u | Talk, food & karaoke door Non Native Native

‘What do we talk about when we don’t talk about food?’ incl. diner & free Asian Karaoke from 7 pm

 

 

VOOR EEN TOELICHTING OP HET PROGRAMMA EN HET RESERVEREN VAN TICKETS, ZIE HIERONDER.

 

 

  

 

 

TOELICHTING PROGRAMMA & RESERVEREN:

 

VRIJDAG 14 AUGUSTUS vanaf 12 uur

 

Chinese lunch in de Volkskeuken door Fenmei Hu

In de Volkskeuken van Verhalenhuis Belvédere is tussen 12 en 14 uur uur een lunch onder leiding van beeldend kunstenaar en gastkok Fenmei Hu. Fenmei groeide op in Yuhu, een dorpje nabij de stad Wenzhou, samen met haar anderhalf jaar oudere zus Weifen. De vader van Fenmei vertrekt vlak voor haar geboorte naar Nederland en haar moeder volgt hem twee jaar later. “Mijn oma voedde ons op alsof we haar kinderen waren.” Als 9-jarig meisje verhuisde zij uiteindelijk ook naar Nederland verhuisd. Ze is beeldend kunstenaar en curator. Haar oma bracht haar een grote liefde voor koken en eten bij, die wil ze op haar eigen wijze doorgeven.

Tijd: 12 -14 uur. Kosten € 10 per persoon inclusief Chinese thee. Reserveren noodzakelijk via deze link.

 

Inkt & water (schilder)workshops

In de traditionele Chinese schilderkunst wordt voornamelijk Chinese inkt gebruikt. Het lijkt op aquarel, maar is vaak met veel minder kleur. Meestal is het alleen zwart. Vermengd met water kan je hier vervolgens vele gradaties van grijstinten mee creëren. In de workshops wordt de Chinese inkt op twee manieren gebruikt.

Voor kinderen 5 – 12 jaar: workshop bloesemtak blazen door Fenmei Hu en Faye Cheng (duur 1 uur)

Voor 12 jaar en ouder: workshop penseelschilderen met Chinese inkt en water door Yin Kohar (duur 1 uur)

Deelname kinderworkshops is gratis, echter reservering is noodzakelijk. Aanvang 14 uur.

Ticket bloesemblaas workshop via deze link.

Ticket penseelschilderworkshop via deze link.

 

Chinese kalligrafie door Yiyu Zhao

In China wordt kalligraferen van Chinese karakters als een van de hoogst haalbare kunstvorm gezien. Iedere schoolgaande Chinese leerling leert kalligraferen als basis van het Chinese schrift. In de wandschildering van Li de Cai staat een mooi Chinees gedicht beschreven, dat straks dus ook zal verdwijnen. In deze performance gaat  kalligrafist Yiyu Zhao het gedicht van Li de Cai op de tegels kalligraferen, op de grond, lopend vanaf de wandschildering richting Belvédère. De kalligrafie wordt aangebracht met water en een grote penseel op een stok. Als de zon eenmaal de karakters van water raakt, verdwijnen de karakters in het niets. Maar de kalligrafist zal het gedicht keer op keer herhalen. En keer op keer zal het weer verdwijnen. Met toch een blijvende indruk…

Gratis, doorlopend.

 

Wensenpark door Fenmei Hu

Tussen de bomen in het aan het Verhalenhuis grenzende Buizenpark worden rode wenslinten opgehangen. Iedereen kan een wens of een lieve groet schrijven op een lint, in welke taal dan ook. Een wens voor jezelf of voor iemand anders, waar je misschien juist nu in deze vreemde corona periode aan denkt. De linten wapperen in de wind en nemen alle wensen mee tot aan de bestemming waar ze moeten zijn.

Gratis, doorlopend.

 

De Draak door Studio Maky
Vanaf de plek van de wandschildering op de Veerlaan tot aan de voordeur van Verhalenhuis Belvedere kronkelt een Chinese draak, deze draak is gemaakt van stoepkrijt en nog niet af. Om de paar meters wordt stoepkrijt neergelegd zodat passanten de draak kunnen inkleuren, met tekeningen, teksten of wat je creativiteit ook maar toelaat! De draak wordt gemaakt door iedereen, voor iedereen. Geluk en harmonie voor Katendrecht, voor Rotterdam. De draak wordt gecreëerd door studio Maky en gaat alleen door als het niet regent.

Gratis, doorlopend.

 

Digitale expositie Chinese Rotterdamse kunstenaars
In Rotterdam wonen en werken enkele bekende en onbekende Chinees Nederlandse kunstenaars. We brengen een ode aan Li de Cai met een digitale tentoonstelling van het CBK over zijn werk met aansluitend kunstwerken van hedendaagse Chinese Rotterdamse kunstenaars, waaronder E.T. Wang, Benjamin Li, Studio Maky en Fenmei Hu.

De digitale presentatie wordt doorlopend afgespeeld, waardoor je tijdens een heerlijke maaltijd, een workshop of een bezoekje aan het Verhalenhuis terloops kennis maakt met de bijzondere werken van deze Chinees Rotterdamse kunstenaars.

Gratis, doorlopend.

 

Asian Summer kookworkshop

Leer de geheime familierecepten, persoonlijke verhalen en de skills van de gastkoks in de Volkskeuken van Verhalenhuis Belvédère. Op vrijdag 14 augustus is Wei Tong de chefkok en leert hij je alles over de kleuren, smaken, geheimen en geuren van de Maleisische keuken. Tong komt uit Kuala Lipis – beter bekend als Little KL. Hij groeide daar op in een jungleachtig gebied met hoge watervallen, bij de grote Pahang rivier. Na afloop van de workshop eten we natuurlijk gezamenlijk alle gerechten op het terras van het Verhalenhuis.

Aanvang 15 uur, duur 3 uur. Deelname €25 p.p. inclusief maaltijd. Ticket reserveren via deze link.

 

 


ZATERDAG 15 AUGUSTUS – vanaf 12 uur

 

 

Chinese lunch door Tak Pin Lam

In de Volkskeuken van Verhalenhuis Belvédere is tussen 12 en 14 uur uur een lunch onder leiding van Tak Pin Lam. Hij behaalde hij zijn Bachelor of Arts aan de Willem de Kooning Academie en woont sinds 2011 in Rotterdam. Hij is aangesloten bij Studio Zi, een Chinees kunstenaarscollectief in Rotterdam. Zijn ouders zijn vanuit (een klein dorpje bij) Hong Kong naar Nederland gekomen om hier een eigen restaurant te beginnen, genaamd Wing Wah. Tak Pin groeide op in een gezin met drie oudere zussen in Roosendaal. “Ik weet nog wel dat ik altijd een krukje pakte en erop ging staan zodat ik mee kon kijken wat mijn moeder aan het maken was.” Het voormalige restaurant fungeert nu als een advocatenkantoor maar Tak Pin houdt de familierecepten in ere door af en toe als gastkok op te treden.

Tijd 12 – 14 uur. Deelname 10 euro per persoon inclusief Chinese thee. Reserveren noodzakelijk via deze link.

 

Workshop/lezing ‘Blauw Wit’ door Alexandra van Dongen & Fenmei Hu

Alexandra van Dongen (conservator Museum Boijmans van Beuningen) en beeldend kunstenaar Fenmei Hu (Space 101) geven een mini-lezing over het blauw-wit patroon op talloze serviezen over de hele wereld, die een Chinees verhaal verbeelden. Waar komt het vandaan en wat is het verhaal hierachter? Hierna ga je zelf met keramiekverf aan de slag om een bordje van een blauw wit patroon te voorzien. Na 30 minuten in de oven kan je het bord mee naar huis nemen. De workshop is voor iedereen vanaf 5 jaar. Kleine kinderen onder begeleiding van ouders. Deelname gratis, reserveren noodzakelijk.

Tijd: 13 – 15 uur. Deelname gratis, reserveren noodzakelijk via deze link.

 

Food, talk & karaoke door Non Native Native

‘What do we talk about when we don’t talk about food?’ (voertaal Engels)

‘Heb je al gegeten?’ is een zelfde groet in de Chinese cultuur als ‘Hallo hoe gaat het?’ in de westerse cultuur. In iedere samenleving speelt eten en vooral samen eten een belangrijke rol. Je komt bij elkaar, drinkt en eet samen en deelt je gedachten en soms je diepste gevoelens. Eten verbindt, eten voedt je lichaam en je ziel. Velen zeggen zelfs “liefde gaat door de maag”. Zo worden ook vele Chinezen opgevoed. Dus over eten praten tijdens eten is zeker niet vreemd. Maar waar praten Chinezen (Aziaten) dan over als ze het niet over eten hebben?

Vijf jonge Chinezen gaan in gesprek. Chinezen die hier zijn geboren, maar ook Chinezen die hier als student wonen. Hoe voelen zij zich om Chinees te zijn in de Nederlandse maatschappij? Waar struikelen ze over of wat maakt hen juist bijzonder? Ook bespreken ze actuele thema’s als hoe ze zich voelen bij de corona crisis en de ‘Black lives matter’ beweging. Merken zij ook vormen van discriminatie en hoe gaan zij hiermee om? Publiek is uitgenodigd deel te nemen.

De talk wordt gerealiseerd door Non Native Native onder leiding van Honey Kraiwee. De voertaal is Engels. Na de talk volgt een driegangen menu van Pitchaya Ngamcharoen en aansluitend free Asian Karaoke performed by JujuBay (Kexin Hao).

Tijd: 16 – 20 uur € 15 per persoon inclusief diner, reserveren noodzakelijk. Aansluitend is de Karaoke gratis toegankelijk. Ticket reserveren via deze link.

 

Non Native Native (NNN) is a cultural platform which looks into the Asian creative landscape in The Netherlands through the lens of outsiders from within. The platform serves as an alternative point of exchange for critical creative practitioners between the Asian and Western cultural landscapes with the focus on contemporary visual culture. The initiative was formed in late 2018 by designers and curators Belle Phromchanya, Darunee Terdtoontaveedej and Honey Kraiwee. www.nonnativenative.com

 

Over de muurschilderingen in Chinatown Katendrecht

Evelyn Taocheng Wang (winnaar Dolf Henkesprijs 2019, Volkskrant Beeldende Kunst prijs 2016 en Dorothea van Stetten kunstprijs) is geboren in Chengdu, China en woont en werkt in Rotterdam. Met haar muurschildering zet ze de lange traditie aan Chinese invloed op Katendrecht voort. Katendrecht werd in de jaren 20 het eerste grote Chinatown van Europa met o.a. het eerste Chinese restaurant van Nederland. In de jaren 50 kwam een tweede gereratie Chinezen naar Rotterdam en Katendrecht. In 1993 werd de muurschildering van Li de Cai onthuld door burgemeester Huang Ju van Shanghai, de zusterstad van Rotterdam. Li de Cai komt uit binnen-Mongolië, een autonome regio in China en studeerde daar van 1960 tot 1964 decorontwerpen aan de kunstacademie. Later kwam hij in Nederland terecht en woonde op Katendrecht aan de Brede Hilledijk. Daar vlakbij, aan de Veerlaan, maakte hij de muurschildering Bamboe en rots – Jin jié lîngyún in het Chinees. Li de Cai exposeerde in deze tijd in gezelschap van andere kunstenaars van Chinese herkomst.

Na ruim 25 jaar was het werk aangetast en kon niet meer worden gerestaureerd. Een schildering van Evelyn Taocheng Wang getiteld ‘Tulip Harmony Honey’ aangebracht door Atelier Leo Mineur is de opvolger en de onthulling hiervan wordt feestelijk gevierd op 14 en 15 augustus met het binnen/buiten activiteitenprogramma Geluk en Harmonie 幸福美满 

.

 

Mede mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage van CBK Rotterdam.Reacties zijn gesloten .