Vr 15 sept.: boekpresentatie & housewarming Anton Vrede @ Elenbaashuis
Beeldend kunstenaar Anton Vrede (1953, Willemstad – Curaçao) werkt vanaf 15 september voor drie maanden als artist-in-residence in het Elenbaashuis.
Met veel plezier nodigen we je uit voor een bezoek aan: Anton Vrede @ELENBAASHUIS
UITNODIGING BOEKPRESENTATIE & HOUSEWARMING
Wanneer: vrijdag 15 september 2023
Tijd en reserveren:
-17 uur boekpresentatie en huisbezoek – vrij entree
-19 uur gezamenlijke maaltijd in de Volkskeuken (à 10 euro pp) – reserveren noodzakelijk via deze link
Over Anton
Anton Vrede wordt in 1953 geboren als de eerste zoon van Emile Vrede en Gladys Strickx. Zijn vader is door de Shell vanuit Suriname naar Curaçao gehaald, waar hij in het laboratorium werkt. In de jaren ’60 verhuist de familie naar Nederland. Anton gaat studeren op de St. Joost Academie in Breda, maar voelt zich er als student van kleur niet thuis. Hij komt terecht in Rotterdam en aan de Willem de Kooning Academie krijgt hij les van onder andere Klaas Gubbels, Henk de Vos en Kees Franse, kunstenaars die dichtbij Elenbaas staan.
uit het familiealbum van Anton Vrede
Terwijl er veel overlap zit in het sociale netwerk van de twee kunstenaars hebben Anton Vrede en Wally Elenbaas elkaar nooit ontmoet. Met Antons werkperiode in de voormalige woning van Wally en Esther vindt deze ontmoeting postuum alsnog plaats.
links twee werken van Anton Vrede, rechts van Wally Elenbaas
Stillevens
Zowel Anton als Wally en Esther verzamelen objecten die ze meenemen van hun reizen, als ook die ze krijgen van vrienden of kopen op de rommelmarkt. Afrikaanse maskers, archeologische vondsten en glaswerk, maar ook werken van bevriende kunstenaars. In het huis aan de Rechthuislaan heeft zelfs een tijd lang een echte Mondriaan gehangen. Als Wally gasten ontvangt besteedt hij veel zorg en aandacht aan het opbouwen van een stilleven met de objecten, op de grote ronde tafel. Deze stillevens fungeren als gespreksstarter voor zijn gasten.
In het Elenbaashuis
Anton bouwt met zijn verzamelingen als het ware kleine huisaltaren, voor de mensen die hem dierbaar zijn. Hij laat zich hierbij inspireren door de Surinaamse Winti, maar ook door Chinese, Indonesische en Indiase gebruiken. “In Suriname leeft iedereen door elkaar heen. Mijn vader nam dingen mee naar huis vanuit allerlei verschillende geloofsovertuigingen en gebruiken. Dat zie je nu terug in mijn werk”.
In zijn werkperiode – van 15 september t/m 15 december – in het voormalig woonhuis van Wally Elenbaas en Esther Hartog – het Elenbaashuis, combineert Anton zijn werk met dat van Wally en Esther en zal hij ook verschillende altaren oprichten voor zijn dierbaren en voor Esther Hartog en Wally Elenbaas.
Entree:
gratis, dagelijks toegankelijk
Activiteiten:
een ‘housewarming’ op vrijdag 15 september v.a. 17 uur inclusief boekpresentatie en een gezamenlijke maaltijd na afloop, reserveren zie hierboven