Laatste week!:
expositie
WEDEROPBOUW-
KINDEREN

 

WEDEROPBOUWKINDEREN, DE NOODTENTOONSTELLING 

een hedendaagse erfgoedtentoonstelling , nu eenmalig verlengd t/m 15 april 2017!

henkes AB14484DTPDirect na het bombardement op de stad in 1940 verschenen in Rotterdam noodwinkels, nooddorpen, noodcafé’s t/m een Noodschouwburg. De stad bouwde binnen no time tijdelijke voorzieningen, gewoonweg omdat mensen, ondernemers, organisaties grote behoefte hadden aan een zichtbare plek. Tegelijkertijd ontwikkelde men de nieuwe stad van de toekomst.

 

Bijzonder was dat beeldende kunst en kunstenaars hierin een directe rol kregen. Denk aan wandschilderingen, mozaïeken, beeldhouwwerken en glas-in-betonramen die speciaal werden ontworpen voor, bij, op of in gebouwen en in de openbare ruimte. Architecten en kunstenaars werkten zij aan zij vol passie, geestdrift en energie aan de stad. Om enkele namen te noemen: Wally Elenbaas, Dolf Henkes, Louis van Roode, Henk de Vos, Ger van Iersel, Jan Jongert, Johan van Reede, Han Rehm met architecten als Van de Broek en Bakema, Maaskant en Kraayvanger. Rotterdam is daarin uniek: geen stad, geen tijd is daarmee vergelijkbaar.

 

© Dolf Henkes, muurschildering Dijkzigtziekenhuis, 1962 collectie RCE

 

Met deze NOODTENTOONSTELLING brengen dé kinderen van deze Rotterdammers een ode aan hun vaders en moeders die de stad een ziel hebben gegeven in een van de moeilijkste perioden van haar bestaan. Via hun werk én persoonlijke verhalen.

 

De Noodtentoonstelling Wederopbouwkinderen bevat kunstwerken uit de collectie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, waaronder van Dolf Henkes en Wally Elenbaas. Deze worden gecombineerd met privé collectie, foto’s, documenten en persoonlijke verhalen van wederopbouwkinderen uit Rotterdam: de families De Vos, Jongert, Bakema, Maaskant, Rehm, Van Iersel en Van Reede.

Bovendien wordt tegelijkertijd alvast Belvédères luistertheater in gebruik genomen en opengesteld, waar de 101 audioverhalen van Rotterdammers te horen zijn over de wederopbouw van Rotterdam.

 

Entree gratis. Open op vrijdag t/m zondag van 11 tot 18 uur én wanneer de deur openstaat.

Beneden kunt u vervolgens aanschuiven voor koffie, thee of lunch uit de Volkskeuken! Wilt u met meer dan 2 personen lunchen, bel of mail dan even om dit te laten weten: 010 720 0997 of reserveren@verhalenhuisbelvedere.nl

 

Met dank aan:
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, TextielMuseum, Stadsarchief Rotterdam, Nederlands Fotomuseum en met name alle betrokken kunstenaarskinderen en families!

 Reacties zijn gesloten .