Vr 17 juni: Arab Film Festival tijdens de lunch

 

Het Arab Film Festival Rotterdam is weer in LantarenVenster op de Wilhelminapier in Rotterdam. Het jaarlijkse festival is een artistiek platform toegewijd aan het creëren van een safe space voor open gesprekken over kunst, mensenrechten, emancipatie en vrijheid. Elk jaar is er een selectie van kwalitatief hoogwaardige en inhoudelijk relevante films, in nauwe samenwerking met makers en partners uit de MENA regio dat stereotypen doorbreekt en een overzicht geeft van de belangrijkste films die zijn verschenen in de Arabische regio van Marokko, Tunesië, Egypte, Qatar, Koeweit, Saoedi-Arabië, Palestina, Jordanië, Syrië tot Irak.

 

Alle films van het Arab Film Festival zijn te zien in LantarenVenster. Een gratis toegankelijk filmprogramma met Arabische lunch van gastkok Anahid Darwish in Belvédère’s Volkskeuken is vrijdag 17 juni aanstaande tussen 12 en 15 uur in Verhalenhuis Belvédère.

 

Wanneer: vrijdag 17 juni tussen 12 en 15 uur
Toegang: gratis, lunch € 10 per persoon
Locatie: Verhalenhuis Belvédère

 

Programma:

WATER & VOEDSELVEILIGHEID
Water is de bron van al het leven. Het directe verband met voedselveiligheid wordt opnieuw dringend verstoord door de oorlog in Oekraïne, met name in het Midden-Oosten en Afrika. Te zien zijn urgente films van Al Jazeera Documentary ‘Widows of the Sea’ en ‘Bread & Butter’ en twee korte documentaire films over ‘Gaza en watervervuiling’ van o.a. Oxfam Novib. De films draaien doorlopend en je kan gewoon binnenlopen.

 

FILM: WIDOWS OF THE SEA
Qatar, Senegal | 2021 | Arabische dialoog met Engelse ondertitels | 52 min Director: Mostafa Bouazzaoui. De film gaat over de stad Tianrui sur Mer, de kuststad van Senegal die honderden van zijn jonge mannen op zee verloor. We volgen de Senegalese gemeenschappen die het meest getrof- fen worden door het fenomeen van illegale migratie. Het is een vloedgolf van vertrekkers richting Europa die tussen 2005 en 2008 zijn hoogtepunt bereikte en vervolgens een sterke comeback maakte sinds het begin van de coronapandemie. Het leven van de families van de vermiste mensen uit Tianrui sur Mer, die lange tijd leefden van de producten van de zee en van de scheepvaart, is op zijn kop gezet.

 

FILM: BREAD AND BUTTER
Palestina, Qatar | 2021 | Arabische dialoog met Engelse ondertitels | 52 min Regisseur: Marwah Jbara-Tibi . De film legt de Palestijnse arbeiders vast die van hun huizen naar hun werk in Israël
pendelen. Voor het verkrijgen van werkvergunningen bestaat de dag uit wachten op lange uren in de rij, worden gefouilleerd met snuffelhonden en een mogelijkheid om de drukte van de checkpoints niet te overleven. Door de Israëlische bezetting leven honderden Palestijnse arbeiders in angst om niet terug te kunnen keren naar hun huizen. Tijdens de pandemie wordt het alleen maar erger.

 

FILM: SALT
Palestina | 2008 |De film Salt of this Sea | 17 min Regisseur: Annemarie Jacir officiële selectie van het Cannes Internationale Film Festival I in de hoofdrol de Amerikaans-Palestijnse dichteres Suheir Hammad.

 

FILM PATIENT GAZA: WATER UNDER SIEGE
Palestina |2019| Patiënt Gaza | documentairefilm Oxfam Novib | 18 min Film over de verwoestende gevolgen van de water crisis. Ziekenhuizen stromen over met patiënten die ziek zijn omdat ze ged- wongen zijn om vervuild water te drinken.
Een pijnlijke documentairefilm met een schrijnende waarheid.

 

TENTOONSTELLING: ‘NAQBA BETEKENT VEEL VOOR MIJ’
Bezoek tussen de films door op de 1e verdieping van het Verhalenhuis de kunsttentoonstelling ‘Naqba betekent veel voor mij’ van kunstenaarsduo Gil & Moti, schilderijen en tekeningen van Finan Ghazak, kookkunst van Nivien Raqqab, sculpturen van Jamal Al Shaabi en ‘stripverhalen’ van zoon Mahmoud. Ook zijn er bruiklenen van voorwerpen /memorabilia uit verschillende woonkamers van Palestijnse Rotterdammers die als een persoonlijk ‘fysiek geheugen’ dienen en tegelijk de Palestijnse cultuur en identiteit zichtbaar maken.Reacties zijn gesloten .