Expo t/m 17 dec.: Henkes Parade over vrijheid & diversiteit

 

Verhalenhuis Belvédère presenteert samen met DIG IT UP, RCE Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Galerie Atelier Herenplaats:

 

Henkes Parade, een expositie over diversiteit en vrijheid

verhalen uit de regenboog(LHBTIQ+)gemeenschappen in Rotterdam.

 

 

Een (luister)expositie

Ontmoet Donovan, Matheus, Savanna, Minh, Emre, Jonathan, Ruth, Zinmong, Dylan, Janny en Joke. Een diversiteit aan Rotterdammers vertelt; sommige met een migratie- en/of vluchtachtergrond die in hun geboorteland niet konden of kunnen zijn wie ze graag willen zijn. Het betreft landen waarin LHBTIQ+-gemeenschappen* niet gewoon zijn, waar soms mensen worden bedreigd of zelfs vervolgd worden vanwege hun geaardheid. Maar voelt iedereen zich hier thuis in Rotterdam, kan iedereen hier zijn wie hij wil zijn?

 

We presenteren de expositie Henkes Parade met veel kunst, portretten en (audio)verhalen, natuurlijk verhalen met vraagtekens en twijfel maar ook met veel lef, trots en plezier. Naast werk van de Katendrechtse schilder Dolf Henkes (1903-1989) is er ook werk te zien van kunstenaar Jonathan Sugendro (1996) sinds 2017 verbonden aan Galerie Atelier Herenplaats in Rotterdam.

 

*LHBTIQ+ is een afkorting voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse, queer en de plus betekent dat er nog vele andere seksuele geaardheden of genderidentiteiten hierbij aansluiten. Zoals panseksueel, aseksueel, binair en non-binair; het aantal letters is eindeloos en je hoeft ze niet allemaal te kennen of te onthouden. Het staat voor een samenleving waarin iedereen zich geaccepteerd voelt en het maakt duidelijk: we sluiten niemand buiten, iedereen hoort erbij.

 

UITNODIGING 

Iedereen is van harte uitgenodigd te komen kijken.

 

Wanneer: 17 juni t/m 17 december 2022

Toegang: gratis

Openingstijden:

Verhalenhuis Belvédère is open dagelijks van 10 – 17 uur, ook voor lunch uit de Volkskeuken of een kopje koffie of verse muntthee.

Het kan gebeuren dat de expositieruimte doordeweeks verhuurd is voor een activiteit, dan hopen we op je begrip. Wanneer je zeker wilt zijn van een bezoek aan deze expositie, bel of mail ons dan even.

 

 

De feestelijke opening van de expositie is op vrijdag 17 juni vanaf 17 uur in DIG IT UP en vanaf 19 uur in VERHALENHUIS BELVÉDÈRE met veel verhalen, muziek en eten. Toegang is gratis. Vanzelfsprekend serveren we lekkere hapjes en drankjes uit de Volkskeuken vanaf 19 uur.

 

 

 

 

DOLF HENKES

De expositie is geïnspireerd op de Katendrechtse schilder Dolf Henkes (1903-1989). Henkes liet ruim 3500 werken na aan de staat, die zich bevinden in het depot van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Deze collectie verbeeldt een uniek verhaal over Rotterdam en haar bewoners in de periode 1930-1990. Henkes schilderde vooral de wereld om zich heen: de mensen, de haven, de oorlog in Rotterdam, de vele nieuwkomers in de aankomstwijk Katendrecht, gemengde levens, portretten en stillevens. Mannelijke naakten vormen een op zichzelf staande serie binnen zijn oeuvre. Aangenomen wordt dat deze werken alles te maken hebben met Dolf Henkes en zijn verborgen homoseksualiteit hetgeen een taboe was binnen de katholieke wereld waarin hij verkeerde. Bewijs is nooit gevonden. Wij zetten deze Henkes-serie van toen, nu graag in om de diversiteit en vrijheid te bevragen en te vieren in de stad en persoonlijke verhalen zichtbaar te maken.

 

 

DIG IT UP

De expositie is ook een samenwerking met DIG IT UP. DIG IT UP galerie & erfgoedlab presenteerde in september ‘Rotterdam Roze’ waarbij de ‘Rotterdamse Roze Kaart’: een overzicht van ontmoetingsplekken en bars uit de gay scene van de afgelopen honderd jaar inclusief verhalen en interviews. Deze expositie bij DIG IT UP is inmiddels afgelopen.

 

De expositie is een samenwerking met RCE Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, stichting Henkes, DIG IT UP en Galerie Atelier Heerenplaats en wordt ondersteund door Mondriaan Fonds.Reacties zijn gesloten .