Vr 18 jan.: Estische Volkskeuken

 
Rotterdam is thuishaven voor meer dan 175 nationaliteiten. Volksgerechten staan dagelijks op de keukentafels in de stad. Verhalenhuis Belvédère maakt deze graag zichtbaar. In de Volkskeuken van Verhalenhuis Belvédère bereiden Rotterdammers hun favoriete gerechten en delen tegelijkertijd gedurende een driegangen-diner, hun persoonlijke (migratie)geschiedenis met het publiek.
 
De Rotterdamse vormgeefster Kaire Guthan is geboren in Tallinn, Estland. In het kader van het 100-jarig bestaan van haar geboorteland, heeft zij een reizende fototentoonstelling en fotoboek samengesteld: “Estonia door 100 Paar Ogen / Estonia through 100 Pairs of Eyes”. De expositie startte in Estland en was te zien in Tartu, Haapsalu, Stockholm, Kärdla, Toronto, San Francisco, Tallinn, Berlijn en nu in de Fenixloodsen in Rotterdam. Verhalenhuis Belvédère maakte een extra Rotterdamse toevoeging in de vorm van een luisterexpositie getiteld Rotterdam Estonia 100. Te zien en te horen zijn 10 Estse Rotterdammers die vertellen over hun leven en familiegeschiedenis en hun verbinding met de stad. En extra speciaal: ooit was de Estonia Bar in Katendrecht een café annex zeemanspension aan de Veerlaan waar voor WOII al de Esten aankwamen en een thuis vonden in de stad. In de expositie is ook het verhaal van de Estonia Bar en de familie Rohde opgenomen.
 
Tijdens de Estische Volkskeuken van vrijdag 18 januari 2019 worden drie verhalen gepresenteerd en een Estisch driegangendiner. Tevens bezoeken we de exposities in het Verhalenhuis én in de Fenixloodsen via een korte wandeling onder leiding van Kaire.
 
Wanneer: vrijdag 18 januari 2019
Tijd: 18 – 23 uur, inloop 17.30 uur
Kosten: 15 euro p.p.
Reserveren noodzakelijk via deze link.
 
  
 
Over “Estonia door 100 Paar Ogen / Estonia through 100 Pairs of Eyes”
In de Fenixloodsen in Rotterdam-Katendrecht zijn fotoportretten van 100 Esten in de leeftijd van 1 t/m 100 jaar opgesteld; van de 100-jaar jonge Linda Erika, geboren in 1918 tot en met de jongste deelnemer: Jako, geboren in februari 2017. Met onbekende en bekende Esten zoals componist Arvo Pärt, fashion designer Aldo Järvsoo, schrijver Hando Runnel, musicus Tommy Cash en freestyle skier Kelly Sildaru. Daarnaast zijn er diverse foto’s van het landschap en een speciale soundtrack begeleidt de expositie. Koning Willem Alexander opende de tentoonstelling in Tallinn. Het boek is te koop in Verhalenhuis Belvédère.
 
 Reacties zijn gesloten .