Vr 2 sept.: Chinees Maanfeest expodiner met mr Choy, mr Tang & mr Henkes

 

Vorig jaar was het Chinees Maanfeest alleen online te beleven, te zien en het diner te proeven door dit af te halen op Katendrecht. Dit jaar kunnen we gelukkig elkaar weer live ontmoeten in het Verhalenhuis en samen met elkaar drinken, eten, proeven en verhalen delen aan lange tafels in de Volkskeuken.

 

Op vrijdag 2 september 2022 presenteren we een speciaal Chinees Maanfeestdiner in het kader van de nieuwe tentoonstelling Havenkinderen. Deze expositie bevat havengezichten van de Katendrechtse schilder Dolf Henkes en havenverhalen van Rotterdammers van vroeger en nu, en van alle culturen en achtergronden. In de expositie wordt ook stilgestaan bij de 100 jarige aanwezigheid van Chinese restaurants in Nederland. Tevens is de première van een documentaire over Dolf Henkes van filmmaakster Deborah van Dam in de expositie opgenomen. De documentaire verbeeldt het persoonlijke verhaal  van Dolf Henkes (1903-1989) en zijn relatie met de stad Rotterdam, de haven, de aankomstwijk Katendrecht.

 

De gastkok van deze speciale Volkskeuken avond is mr Kwong Wah Choy. Hij wordt ondersteund door zijn vriend Mr Tang en zij maken samen een authentiek Chinees diner dat alle gasten eerst 100 jaar terug in de tijd zal brengen. Daarna zullen ze via de gloriejaren van de jaren 70 eindigen in de huidige tijd en in de schoot van het Maanfeest.

 

 

Over gastkok mr Kwong Wah Choy:
Zijn vader, geboren in de Chinese stad Shenzhen, kwam in 1938 als zeeman in Nederland terecht. Tijdens de oorlog leerde hij Kwong Wah’s moeder kennen, een Hollandse verpleegster. Na de oorlog, in 1953, begon zijn vader restaurant Fi Long – Vliegende Draak – in de Rotterdamse Hartmanstraat. Hij betekende veel qua hulp tijdens de Watersnoodramp in 1953, want hij had een grote auto. Later zou hij ook nog zaken openen in Den Haag en Schiedam. Bovendien werd zijn vader de uitvinder van de nasi- en bamibal. Als kind hielp Kwong Wah al mee in het restaurant. Zelf werkte hij later in zowel Rotterdam als in Den Haag. Zijn laatste jaren kookte hij bij King’s Garden in Rotterdam en nu is hij met pensioen maar zet zich veelvuldig in voor de Chinese gemeenschap in de stad zoals met de jaarlijkse viering van Chinees Nieuwjaar. Het Verhalenhuis is vereerd met zijn optreden als gastkok in de Volkskeuken, samen met zijn vriend, gepensioneerd kok, mr Tang.

 

Chinees Maanfeest
Wanneer:: vrijdag 2 september 2022, 17 – 21 uur
Kosten en reserveren: meedoen aan het diner is € 20,00 p.p. (inclusief expositiebezoek, welkomstdrankje en maaltijd). Tickets zijn te koop via deze link.

 

 

 

Over de Volkskeuken
De Volkskeuken is het ontmoetingsprogramma rondom identiteit en erfgoed. Rotterdammers koken voor publiek, en delen tegelijkertijd hun (persoonlijke) migratieverhaal. Rotterdam is thuishaven voor 206 verschillende nationaliteiten; volksgerechten staan dagelijks op de keukentafels in de stad. Het Verhalenhuis maakt deze graag zichtbaar en laat bezoekers de geuren, rituelen, smaken en gebruiken beleven. Ook beleven we in de Volkskeuken elkaars feest- en herdenkingsdagen en evenementen.

 

Onderdeel van Boulevard Katendrecht

Het evenement Boulevard Katendrecht komt tot stand met steun van: Mondriaan Fonds, RCE Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed & Theater LantarenVenster.

De film is in opdracht van Stichting Henkes tot stand gekomen met steun van: Fonds 21, stichting Droom en Daad, Prins Bernhard Cultuur Fonds, Erasmusstichting, G.Ph. Verhagen-stichting, Power House Company, Gemeente Rotterdam, Verhalenhuis Belvédère en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.Reacties zijn gesloten .