Verlengd t/m 30 okt.: RETOUR Maria Ikonomopoulou @Elenbaashuis

 

,,Ik voel me vereerd om te werken aan een tentoonstelling in het voormalig huis van Wally Elenbaas op de tweede verdieping van het huidige Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam. We delen Griekenland als inspiratiebron en dat is de rode draad in de tentoonstelling RETOUR.” 

 

Maria Ikonomopoulou is in 1961 geboren in Kalamata (GR). Na het voltooien van haar studie Economie aan de Universiteit van Athene, kwam ze in 1985 naar Nederland om kunst te studeren. Eerst aan de Vrije Akademie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en later aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, waar ze in 1991 afstudeerde aan de afdeling Beeldhouwen en Monumentaal.

 

Van 20 mei tot 30 september 2022 werkt zij als artist-in-residence in het Elenbaashuis. Van haar ervaringen en dagboeknotities verschijnt later nog een publicatie; onlangs schreef zij alvast een artikel hierover voor de nieuwste uitgave van Metropolis M nr 5 die nu in de winkels ligt.

   

…..,,Mijn favoriete kok, Anahid Darwish uit Syrië, heeft vandaag hoog bezoek: haar moeder Sahar, die in Istanbul woont. Anahid leidt haar rond door het Verhalenhuis. Ik hoor haar enthousiast over Elenbaas vertellen. Sahar bekijkt alles aandachtig. ‘Ik moet weten’, vertaalt Anahid haar moeder, dat ze mijn werk erg mooi vindt. Zij borduurt namelijk ook. Ik vertel over mijn inspiratie uit het dorp van mijn Griekse oma, ze herkent alles. Het is een hartelijke ontmoeting, we voelen verwantschap. Haar naam betekent dageraad in het Syrisch.”……

 

 

Over Maria

In haar werk heeft ze een voorkeur voor tijdrovende technieken geïnspireerd op ambachten en volkskunst, zoals borduren op textiel en het snijden van papier. Haar artistieke activiteiten bestaan uit opdrachten voor de openbare ruimte waarbij mensen betrokken zijn bij het maakproces, als atelierwerken en publieke interventies. De laatste tien jaar heeft de economische crisis in Griekenland Maria’s gedachten sterk beïnvloed.

Haar autonome werk is regelmatig geëxposeerd in België, Griekenland en Nederland en is opgenomen in de collectie van Museum van Hedendaagse Kunst (EMST) in Athene, het Stedelijk Museum van Hedendaagse Kunst in Thessaloniki, het Meermanno Museum in Den Haag en andere openbare Nederlandse instituten en in talloze privécollecties binnen en buiten Europa.

 

De kunstenaar Wally Elenbaas die van 1942 tot aan 2008 aan de Rechthuislaan op de derde verdieping woonde, reisde regelmatig naar Griekenland en liet zich daar inspireren. Enkele straten verder op Katendrecht is onlangs ook een wandschildering van Wally Elenbaas geopend op de plek waar lange tijd de woning en het (eet)café van de familie Bachas Helios was op Sumatraweg 6.

 

Entree: gratis

 

Activiteiten:

  • een ‘housewarming’ op vrijdag 20 mei tijdens Art Rotterdam om 16.00 uur.
  • Museumnacht op zaterdag 18 juni : Maria aanwezig 20 – 22 uur.
  • iedere vrijdag tussen 11.00 – 17.00 uur ontvangt Maria graag geïnteresseerden aan de ronde tafel van Wally voor een gesprek naar het voorbeeld van zijn befaamde ‘stillevens’. Uitgezonderd 24 juni, 8, 15 en 22 juli.

 

 

 Reacties zijn gesloten .