Vr 25 aug.: Z-Files over Kaapse Kleur

Deze zomer worden negen ornamentenlijsten met daarin gerestaureerde en nieuwe kunstwerken in Rotterdam-Katendrecht opgeleverd. De schilderingen gaan over Katendrecht en de Kaapse kunstenaars en artiesten. Onder andere Daan van Golden, Dolf Henkes, Wally Elenbaas, een portret van Johnny Hoes en Louis van Roode zijn opgenomen in de selectie, die werd gemaakt in samenspraak met bewoners.

 

Op vrijdag 25 augustus van 16 – 18 uur wordt de afronding van Kaapse Kleur gevierd met de 19e editie van Z-Files, een talkshow over Kunst en de Stad, in Verhalenhuis Belvédère. U bent van harte welkom deze talkshow bij te wonen!

Z-Files, Kunst en de Stad #19: Kaapse Kleur
In anderhalf uur tijd worden de negen ornamentenlijsten en de nieuwe schilderingen nader bekeken en besproken. Wat betekenen de afbeeldingen voor Katendrecht, en wat betekent Katendrecht voor de artiesten en makers van de schilderingen? Anna Visser presenteert deze Z-Files, die wordt geopend met enkele woorden door wethouder Hugo de Jonge (Onderwijs, Cultuur en Zorg). In verschillende interviews met betrokkenen en bewoners en via een column door Jan Oudenaarden komt de rijke culturele geschiedenis van Katendrecht aan bod. Ook worden de resultaten van de Summer School (het Kaapse Kleur educatieproject voor kinderen) bij Verhalenhuis Belvedère gepresenteerd. De Summer School vindt plaats in de tweede week van augustus, en bestaat o.a. uit cursussen XL schilderen en ‘interviewen’. De Summer School draait om de schilderingen én de kunst en cultuur op Katendrecht.

 

Over de schilderingen
Wally Elenbaas, Dolf Henkes, Louis van Roode, Daan van Golden: deze kunstenaars woonden allemaal (een groot deel van hun leven) op Katendrecht. En die kunstenaars zijn nog maar één aspect van het culturele leven. Ook muziek was onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de Kaap, denk aan Johnny Hoes. Die kleurrijke geschiedenis wordt gevierd dit jaar. Katendrecht was al een klein buitenmuseum dankzij verschillende beelden en andere kunstwerken, en daar worden nu nog eens negen muurschilderingen aan toegevoegd – sommige nieuw, andere opgeknapt. De schilderingen zijn kunstwerken van Kaapse kunstenaars en portretten van artiesten. Er is een selectie gemaakt met onder anderen Louis van Roode, Daan van Golden, Dolf Henkes, Wally Elenbaas, en portretten van Johnny Hoes en Leo Mineur.

 

Over Z-files
De CBK Rotterdam programma’s BKOR en Sculpture International Rotterdam werken intensief samen om de publieke ruimte Rotterdam te versterken en te vernieuwen. Zo organiseren zij regelmatig Z-Files over kunst en de stad waarin kunst, openbare ruimte en de stad aan bod komen door middel van lezingen, presentaties en excursies. Doel van het programma is het onder de aandacht brengen van de bijzondere collectie kunstwerken in de openbare ruimte van Rotterdam en het belichten van actuele ontwikkelingen in de stad.

 

LET OP:
vrijdag 25 augustus, 16 – 18 uur, Verhalenhuis Belvédère, Rechthuislaan 1, Rotterdam-Katendrecht.
Toegang gratis, reserveren is niet nodig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaapse Kleur is een project van BKOR. De restauraties zijn uitgevoerd door Reclame Atelier Leo Mineur. De randprogrammering van Kaapse Kleur is ontwikkeld in samenwerking met Verhalenhuis Belvedère.
Kaapse Kleur kwam tot stand met steun van Woonstad Rotterdam, crowdfunding en werving door bewoners, Opzoomer Mee, Verhalenhuis Belvedère, Stichting Job Dura Fonds, Stichting Volkskracht, het Elise Mathilde Fonds, de Erasmus Stichting, Stichting Verzameling Van Wijngaarden-Boot, het Deltaport Donatiefonds.

 Reacties zijn gesloten .