Do 10 t/m za 12 dec: dinervoorstelling Over-leven in Rotterdam

 

Rotterdam telt 4.000 dak- en thuislozen. Je ziet ze nauwelijks in de stad. Maar ze zijn er, nog steeds. Tijdens dinervoorstelling Verdoold in Verhalenhuis Belvédère wordt hun verhaal verteld. Hard, aangrijpend en waargebeurd, gespeeld door acteurs en daklozen. Hoe overleef je Rotterdam als je dakloos bent?

 

Tekst Ger van Ree. Regie Hans Rikken. Acteurs: Coen van Vlijmen, Reinier van Mourik, Margreet ’t Hart, Walter van Nimwegen, Willem Lawan, Sohrab Ahmadi, Froukje Penning. Productie Stichting Kunst = Zinnig o.l.v. Anneke de Goede.

 

“Twaalf jaar was ik. En ik rookte, blowde en dronk al. Wat een kutjeugd.” Zo maar een zin uit Verdoold. Hoe overleef je Rotterdam als je 12 jaar bent? Waar kun je terecht als je bij niemand terecht kunt? Maar vooral, hoe wordt iemand dakloos? Via het project Over-leven in Rotterdam gaat de stichting Kunst=zinnig op zoek naar de antwoorden. Want, zegt Anneke de Goede oprichter van Kunst=Zinnig en initiatiefnemer van Over-leven in Rotterdam, deze verhalen moeten worden verteld.

 

Marokkaanse vrouwengroep

Dinervoorstelling Verdoold is de aftrap van een reeks culturele activiteiten die onder de titel Over-leven in Rotterdam het verhaal van daklozen aan het licht brengt. In Verdoold vertellen daklozen en acteurs waargebeurde verhalen van de straat. De Marokkaanse vrouwengroep serveert tijdens het optreden in Bélvèrdere een 2-gangen menu. De Goede: “De voorstelling wordt echt heel bijzonder. De verhalen zijn schrijnend, maar ook confronterend. Jij en ik kunnen ook dakloos worden. Dat besef je pas als je de verhalen hoort. In 2016 staan er onder andere een fototentoonstelling en een stadswandeling op de planning. Het slot van Over-leven in Rotterdam vieren we in 2017 met een groot festival zoals de Parade.”

 

Medebewoners

Anneke de Goede vindt het belangrijk dat deze verhalen worden verteld. De Goede: “In 1987 heeft de Verenigde Naties dat jaar uitgeroepen tot het jaar van de daklozen. In 2017 zijn we 30 jaar verder. Een mooi moment om terug te kijken hoe het is gegaan. Na het sluiten van perron 0 zei toenmalig burgemeester Opstelten dat daklozen zouden verdwijnen uit de stad. Maar daklozen zijn er altijd geweest en zullen er helaas, vermoed ik, altijd zijn. Het feit dat we ze niet meer op straat tegenkomen, betekent niet dat ‘het probleem’ is opgelost. Zij zijn de onderkant van onze samenleving. Als medebewoners van deze stad moet ook hun verhaal worden verteld.”

 

De dinervoorstelling Verdoold is te zien in Verhalenhuis Belvédère op 27 november, 10 en 11 december en tot slot een matinee en dinervoorstelling op 12 december.

 

Kaarten à € 35,00 pp zijn te bestellen via www.kunstiszinnig.com

 

De repetities voor de voorstelling Verdoold zijn in volle gang.  (foto: Maarten Laupman)

De repetities voor de voorstelling Verdoold zijn in volle gang (foto: Maarten Laupman)Reacties zijn gesloten .