Vr 27 & za 28 mrt.: Arab Film Festival lunchtalk in Verhalenhuis

  

Vrijdag 27 maart, 12 – 14 uur, lunchtalk ‘Arabisch Beeldgeheugen’:

Een lezing en presentatie van Kassim Hawal, filmmaker uit Irak die sinds 2018 bezig is met het redden van het Filmarchief in Bagdad. Alle stappen van deze onderneming heeft hij op film vastgelegd, als ook heeft hij nieuw leven geblazen in de filmrollen die als lijken in stoffige, kapotte kelders liggen. Filmarchivering is niet alleen in Irak urgent, maar in de hele Arabische wereld. De documentaire Talking About Trees wordt in LantarenVenster vertoond om 14.30 uur en gaat over het herstel van oud filmmateriaal en de Soedanese filmgeschiedenis.

Kosten lunch inclusief talk: € 10 p.p. Reserveren via deze link.

 

Zaterdag 28 maart, 12 – 14 uur, lunchtalk ‘Vrouwen in beeld’:

Het aantal vrouwelijke makers in de Arabische cinema neemt de afgelopen jaren toe, ook in landen waar weinig filmtraditie bestaat zoals Saoedie Arabië en Soedan. Krijgt de rol van vrouwen daarmee een nieuw perspectief, en vanuit wiens ogen en welke context wordt dit bezien? De nadruk op de positie van de vrouw presenteert de man bijna als dader. In hoeverre klopt dit beeld? Welke onzichtbare en historisch ingesleten dynamieken spelen verder? Wiens normen en waarden zijn het als tradities aan de kaak worden gesteld?

De middag begint met een lunch waarna een gesprek volgt met Hajar Fallah, jurist, redacteur Women Inc. met een eigen podcast Futu & Dadels bij het collectief S.P.E.A.K. en de Syrische filmproducent Malak Swed die onlangs 10 korte films heeft geproduceerd met een speciale rol voor vrouwen. Hoe is het voor makers in een door oorlog geteisterde Syrië? In het Verhalenhuis wordt een korte film van 20 minuten vertoond van haar initiatief. Moderator: Soufia Zahri. NB. De hoofdfilm Scales wordt in LantarenVenster vertoond om 14.30 uur.

Kosten lunch inclusief talk: € 10 p.p. Reserveren via deze link.

 

 

OVER AFF ARAB FILM FESTIVAL

Van woensdag 25 maart tot en met zondag 29 maart strijkt de Arabische filmwereld neer in Rotterdam. Tijdens de 20ste editie van het Arab Film Festival (AFF) in LantarenVenster worden zo’n 20 films vertoond. Jonge en vernieuwende filmmakers, die soms met veel risico films maken en deze naar Nederland smokkelen, krijgen tijdens het festival een uniek podium. In Verhalenhuis Belvédère zijn twee voorprogramma’s. Daarnaast zijn in LantarenVenster gedurende het festival de mooiste luisterverhalen van 50 jaar Marokkaanse Rotterdammers te horen, die Verhalenhuis samen met Theater Zuidplein ophaalde.

“Je moet naar je man en je bent zwanger vijf maanden, dat ook nog. En ik kom hier, dat was echt een angst: wat ga ik daar treffen, wat ga ik daar zien? Ik ken niemand, ik ken geen taal en je moet je zien te redden. En iedere keer ging ik naar de groenteboer en dan wees ik het aan en dan zei hij bijvoorbeeld wortel. Dan stampte ik het in mijn hoofd: wortel. Zo heb ik het geleerd. Niet dat ik het perfect spreek, maar ik red me wel.” Rkia Akbour

 Reacties zijn gesloten .