Vr 28 apr.: Benefiet concert TARAB koor

 

Op vrijdag 28 april 2023 presenteren we met veel trots samen met het Tarab koor een uniek benefietconcert voor Syrië en Turkije.

 

Het Tarab koor is een internationaal koor onder leiding van de Rotterdams Syrische dirigent Majed Saraiedin (1966, Sweida). Het koor is opgericht in 2022 en heeft nu meer dan 30 leden met zeven verschillende nationaliteiten (Syrië, Irak, Egypte, Tunesië, Turkije, Nederland).  Zij komen uit heel Nederland en repeteren vanaf de geboorte met grote regelmaat in het Verhalenhuis om het erfgoed van de Tarab te bewaren, te eren en door te geven aan volgende generaties in de diaspora.

 

Sinds Majed Saraiedin in 2016 vluchtte uit Syrië, was er weinig muziek meer in zijn leven. Hij kwam in Rotterdam terecht en nu na vele jaren dromen, plannen, overleggen en creëren is er het Tarab Koor.  Majed: “We oefenen samen de oude poëtische liederen uit Andalusië, muwashahaat genoemd, dat is mijn specialiteit. Ik ben enorm verrast dat er zoveel belangstelling is. Ik heb het gevoel dat ik weer leef.”

 

 

 

 

Wat:

Concert van het TARAB Koor;

de opbrengsten komen te goed aan de slachtoffers van de aardbevingen in Syrië en Turkije

 

Wanneer:

Vrijdag 28 april van 20.00 – 21.00 uur, ontvangst vanaf 19.30 uur

 

Entree:
Tickets € 25 per persoon. Voor studenten en jongeren t/m 25 jaar geldt een speciaal tarief van € 10 per persoon. Een extra donatie (€15, € 25, € 50 of € 75) is zeer welkom, dat is mogelijk via dezelfde link.

Reserveren en doneren via deze link.

 

 

LET OP, BENEFIET & DE BESTEMMING:

De helft van de opbrengsten van de tickets komen ten goede aan de ondersteuning van de mensen die door de aardbeving zijn getroffen in Syrië en Turkije.  Het andere deel van de ticketopbrengsten is ter ondersteuning van het Tarab Koor zelf dat zich inzet om het unieke erfgoed van Tarab te verspreiden. Het koor is recent opgestart, maakt onkosten en zoekt nog haar weg in Nederland en kunnen op dit moment een extra donatie goed gebruiken.

 

 

OVER TARAB

Tarab is de Arabische term voor een verandering in stemming of emotie door het luisteren van muziek. Het begrip ‘tarab’ heeft in de Arabische muziek een belangrijke plaats. Het beschrijft hoe je als luisteraar door de muziek een sentiment ontwikkelt, zoals vreugde, verdriet of verwondering. De muziek ‘dwingt’ de luisteraar haast om emotioneel en soms ook fysiek betrokken te raken. Er is in het Nederlands, maar ook in andere Europese landen geen directe vertaling voor dit woord.

Majed: ,,Tarab betekent vervoering: de staat waarin iemand kan raken die oude melodieën, poëzie en ritmes zingt, speelt of luistert. Deze muziek is voor mij heilig. Het is uniek erfgoed uit de Andalusische tijd en vormt een brug tussen de Arabische wereld en Europa. Het is belangrijk om dit erfgoed uit te dragen en door te geven aan volgende generaties. Daarom heb ik besloten mijn eigen koor hier te beginnen.”

 

Dirigent Majed Saraiedin:  “We geloven dat muziek de kracht heeft om mensen samen te brengen en positieve verandering teweeg te brengen.”Reacties zijn gesloten .