Vr 28 apr.: Workers Memorial Day herdenking bij Vaart Vrij in Buizenpark

 

Jaarlijks wordt er een herdenking georganiseerd genaamd International Workers Memorial Day bij het kunstwerk Vaart Vrij! van de kunstenaar Ben Zegers in het Katendrechtse Buizenpark voor de deur van het Verhalenhuis in Rotterdam-Katendrecht.

 

Wanneer: vr 28 april 2023, 16.30 – 18.30 uur

Tijd: inloop vanaf 16.30 uur bij het Verhalenhuis, herdenking 17.30 uur in het park, einde 18.30 uur

Kosten: gratis

Reserveren niet nodig, kom ook.

 

 

Die dag herdenkt de FNV werknemers over de gehele wereld die zijn overleden door een beroepsziekte of bedrijfsongeval. Zij vindt het belangrijk jaarlijks stil te staan bij de werknemers die zijn ziek geworden door hun werk, gewond raken, blijvend gehandicapt zijn of zelfs om het leven te komen. In Nederland zijn dat er jaarlijks ruim 4.000 personen. Wereldwijd zouden 2,3 miljoen mensen sterven als gevolg van hun werk. Workers’ Memorial Day is een dag waar over de hele wereld vakbonden bij stil staan bij omgekomen werknemers.

 

Geschenk

De Rotterdamse Kunstenaar Ben Zegers  maakte twee grote bokshandschoenen als ode aan Edo Fimmen. Het monument voor Edo Fimmen is een geschenk van de Vervoersbond FNV aan Rotterdam. Edo Fimmen (1881 – 1942) was tussen de twee wereldoorlogen voorzitter van de Internationale Transportarbeiders Federatie (ITF) en streed ook tegen racisme, fascisme en koloniale onderdrukking.  Officieel heet het monument ‘Vaart vrij!’ Voor het Buizenpark is gekozen, omdat het een plek is bij het water en de arbeiderswijk Katendrecht.

Beeldenman en kunstenaar Hans Abelman nodigt iedereen uit mee te gaan naar het beeld en de herdenking. Hij geeft een inleiding en bij welkom is er een drankje voor iedereen die aansluit!

 Reacties zijn gesloten .