Expo t/m 3 sept.: expositie ‘Tussen passie & noodzaak’

 

Samen met Galerie Atelier Herenplaats in Rotterdam en Kunsthuis Yellow Art in Geel (België) presenteren wij de tentoonstelling ‘Tussen passie & noodzaak’, een hommage van hedendaagse (outsider)kunstenaars aan Nelius Faling (1928-1963).

 

De Schiedamse beeldend kunstenaar Nelius Faling leed aan een zeldzame stofwisselingsziekte EPP die bij blootstelling aan zonlicht zorgt voor ondraaglijke pijn. Faling leefde voornamelijk binnen in isolement en verbeeldde zijn pijn in (veel) kunst op papier. Hij overleed op 35-jarige leeftijd in 1963.

 

Niet veel later kocht de Schiedamse snackbareigenaar Joop Koogje, het nalatenschap van Nelius Faling van zijn broer, voor een paar honderd gulden en de belofte van drie maanden gratis eten. De verkoop was pure noodzaak, om te overleven. De nalatenschap bestond uit een eindeloze reeks tekeningen en schilderijen die slechts één keer eerder was tentoongesteld: in 1964 in de galerie van Diet Wiegman in Schiedam.

 

Falings werken die verhalen over diepe gevoelens van pijn en angst, bieden vandaag de dag herkenning voor vele (outsider)kunstenaars. In deze tentoonstelling ‘Tussen passie en noodzaak’ brengen Jennifer Lohrmann, Paul Blockx en Herman Rogé van Kunsthuis Yellow Art en Sieuw Wai Chong, Mies van der Perk en Jonathan Sugendro van Galerie Atelier Herenplaats dan ook met hun werk een ode aan het werk van Faling.

 

Voor het eerst in bijna zestig jaar is het werk van Faling weer te zien, in Galerie Atelier Herenplaats in Rotterdam. Gelijktijdig is de expositie het begin van een zoektocht naar een nieuwe passende bestemming voor het bijzondere nalatenschap van kunstenaar Nelius Faling.

 

De tentoonstelling zal op 3 juni om 17 uur worden geopend door Ellen van Broekhoven, verpleegkundig specialist metabole ziekten bij het Erasmus MC. Van Broekhoven werkt dagelijks met EPP-patiënten en weet vanuit haar ervaringen met patiënten veel te vertellen over hoe de ziekte wordt ervaren.

 

Iedereen is van harte welkom.

 

Wat: expositie ‘Tussen passie & noodzaak’

Wanneer: van 3 juni t/m 3 september

Waar: Galerie Atelier Herenplaats, Schietbaanstraat 1, 3014 ZT Rotterdam. Openingstijden ma t/m za van 13 tot 17 uur.

 

 

Over Galerie Atelier Herenplaats

Herenplaats is in Rotterdam het centrum voor kunstenaars met een verstandelijke beperking of psychiatrische achtergrond. Dagelijks bezoeken zo’n 35 kunstenaars het atelier aan de Schietbaanstraat in Rotterdam-centrum. Herenplaats biedt hen een aangepaste kunstvakopleiding, atelierruimte, een kunstenaarscollectief en een galerie waar hun werk getoond en verkocht wordt.

 

Kunsthuis Yellow Art
In 2004 is Kunsthuis Yellow Art geopend op het terrein van het OPZ Geel (België). Een groep van dertig kunstenaars krijgt er ruimte om te experimenteren en een eigen artistiek euvre op te bouwen. Yellow Art werkt geheel buiten de therapeutische context van het OPZ en biedt ruimte voor schilderen, tekenen, keramiek en grafiek.

 

 

 Reacties zijn gesloten .