T/m 17 nov.: expositie Kees van Dongens Duizend-en-Tweede Nacht

 

Kees van Dongen, tekenaar geboren en opgegroeid in het Rotterdamse Delfshaven, groeide begin vorige eeuw uit tot wereldberoemd schilder, in één adem genoemd met Picasso en Matisse. Zijn Arabische en Oosters geïnspireerde tekeningen en schilderijen passen wonderwel in het Rotterdamse Delfshaven van nu waar een mix van vele nationaliteiten en culturen met elkaar samen leeft.

Verhalenhuis Belvédère presenteert van 30 augustus tot en met 17 november een tentoonstelling met de illustraties en werken van Van Dongen van toen, gecombineerd met de verhalen van Rotterdammers van nu, met Arabische roots.

Over Van Dongen
Hij werd geboren in Delfshaven waar zijn vader een mouterij had aan de Voorhaven. Na een opleiding tot technisch tekenaar volgde Kees avondlessen aan de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten. In 1897 vertrok hij eerst voor een jaar naar Parijs. Bij terugkomst verbleef hij veel in de Zandstraatbuurt in Rotterdam die hem inspireerde. In 1899 vestigde hij zich voorgoed in Parijs. Hij hield zich veel bezig met het illustreren van tijdschiften. Bovendien reisde hij veel. Naar Spanje en Marokko, Tunesië en in 1913 ook naar Egypte, waar hij – heel gewaagd voor die tijd – een vrouw in boerka schilderde. De weinig bekende schilderijen die naar aanleiding van deze reizen ontstonden, vormen hoogtepunten in zijn werk. Hij is duidelijk beïnvloed door de verschillende culturen waar hij kennis mee maakte.

Duizend-en-één-nacht
In zijn atelier in Parijs organiseerde hij later ook feesten in Oosterse sferen met Perzische tapijten en aan de muur Marokkaanse scènes, Arabische figuren, odalisken, palmentuinen en minaretten. In 1918 verscheen bij de Parijse uitgeverij La Sirène een door de Egyptische schrijver Mardrus bewerkte editie van de verhalen van ‘Duizend-en-één-nacht’. Het boek bevat 110 tekeningen en 8 aquarellen van de hand van Kees van Dongen, in een exclusieve oplage van 310 exemplaren. In 1955 komt bij de uitgeverij Gallimard een complete, driedelige uitgave uit. Dit maal in grotere oplage van 13.750 exemplaren met tachtig kleurenhoutsneden naar aquarellen van Kees van Dongen. In de expositie zijn deze originele boeken en tekeningen hieruit te zien.
Daarnaast tonen we werken van de kunstschilder-etser, Marius Bauer (1867-1932), dé oriëntalist van Nederland. Voor een groot aantal Rotterdammers zullen zijn bazaar van Damascus of de moskee in Caïro van betekenis zijn. Ook laten we werk én verhalen zien van Henk de Vos (1911-1982), beeldend kunstenaar die langere tijd in Tanger, Marokko woonde en werkte en zich door de omgeving lieten inspireren.

Marokkaanse Rotterdammers
Niet toevallig vieren we dit jaar in Nederland 50 jaar migratie met Marokko. Speciaal voor deze gelegenheid hebben we de drie generaties in de stad met Marokkaanse roots opgezocht en gevraagd naar hun verhalen, hun trots, erfgoed en thuisgevoel. We interviewden in totaal 24 Marokkaanse Rotterdammers, ieder minstens een uur lang. Deze verhalen maken onderdeel uit van de stadsgeschiedenis en zullen voor de eeuwigheid worden bewaard in het Stadsarchief Rotterdam. Van de grappigste, meest ontroerende en trotse fragmenten maakten we een compilatie. Deze audiovoorstelling – die we in een eerdere vorm in juli presenteerden in samenwerking met Nasrdin Dchar, Fadua El Akchaoui en Theater Zuidplein – is in de expositie te beluisteren.

Duizend-en-één-nacht wandelroute door Delfshaven
Bovendien gaan we letterlijk op zoek naar de Oriëntaalse invloeden in het Rotterdamse Delfshaven van nu. We bezoeken de publieke plekken in de wijk waar de werken van Van Dongen daadwerkelijk tot leven komen. Van Eethuis Habibi, Medina Kadeshop, Bakkerij Marrakech, de Arabische Boekhandel Nederland als ook Tanger Supermarkt, Slagerij Casablanca t/m de wijk Le Medi in Bospolder-Tussendijken. We kijken, luisteren, verbinden en maken zichtbaar. In de expositie tonen we alvast een begin. Aan het einde van de expositieperiode in het weekend van 16 en 17 november nodigen we iedereen uit onder leiding van een gids, mee op ontdekkingstocht te gaan: een 1001-nacht wandelroute door Delfshaven. Hou hiervoor de agenda en website in de gaten.

1002, 1003….
En let op: verhalen zijn altijd een bron voor nieuwe verhalen. Deze tentoonstelling is slechts een begin. Nadrukkelijk nodigen we iedereen met Marokkaanse of Egyptische wortels in Rotterdam uit om te vertellen. Kunstenaars, ontwerpers, vormgevers als ook ondernemers, opa’s en oma’s, docenten en studenten; we zien uit naar (nieuwe) ontmoetingen.

Save the date! Opening
De expositie wordt feestelijk geopend op vrijdag 30 augustus 2019 van 20.00 tot 01.00 uur met kunst en verhalen van o.a. Gabby Bakker en Alexandra van Dongen, live muziek van Abazar Hamid (Sudanese desert blues, Nile reggae & songs from Egyptian & Moroccan music legends) en Arie van der Krogt, dj Blue Flamingo en een midnight supper met Marokkaanse en Egyptische hapjes uit de Volkskeuken van Habibi en Someja.
Reserveren voor het Midnight Supper kan via deze link.

 

Met dank aan Mondriaan Fonds, Museum Boijmans, Nederlands Fotomuseum, de particuliere bruikleengevers en vertellers.Reacties zijn gesloten .