Zo 31 mrt: herdenking Vergeten Bombardement Rotterdam-West in Park 1943

 

Rotterdam staat op zondag 31 maart stil bij het Vergeten Bombardement op Rotterdam-West. Op die dag is het 81 jaar geleden dat Amerikaanse bommen een groot deel van de wijken Bospolder en Tussendijken verwoestten. Ruim 450 mensen kwamen daarbij om het leven, 16.500 mensen raakten dakloos.

 

 

 

Programma
Vanaf 11.30 uur is iedereen van harte welkom met een kopje koffie, thee en iets lekkers in de Bibliotheek (Rösener Manzstraat 80). Hier is ook de tentoonstelling over het Vergeten Bombardement met verhalen. Om 12.45 uur gaan we richting Park 1943. De herdenking begint hier om 13.00 uur. Er is poëzie en muziek en de burgemeester zal spreken. Om 13.30 uur, het tijdstip dat de bommen vielen, is er een minuut stilte, waarna er kransen en bloemen gelegd kunnen worden bij het monument van Mathieu Ficheroux dat in 1993 werd onthuld.

 

Adres: Park 1943 en Bibliotheek Bospolder Tussendijken – Rösener Manzstraat 80, Rotterdam-West

 

Foto links Jacob Koen de Jong (1910-1971) en Alida de Jong Huijskes (1916-1943), de ouders van Jaap de Jong in Bergschenhoek. Jaaps moeder Alida kwam om bij het bombardement van 1943. © privécollectie Jaap de Jong/Verhalenhuis Belvédère

Foto rechts: het monument van Mathieu Ficheroux, Park 1943 © Fevelina Productions

 

 

Bommenwerpers
In de oorlogsjaren vonden geregeld geallieerde bombardementen op de Rotterdamse havens waar Duits oorlogsmaterieel werd gemaakt en gerepareerd. Eerst waren het vooral Britse bommenwerpers die ’s nachts missies uitvoerden, later waren het de Amerikanen die overdag vlogen. Vaak ging het ook mis. In Rotterdam zijn uiteindelijk meer slachtoffers gevallen door geallieerde bombardementen dan door het Duitse bombardement van 14 mei 1940. Vooral het bombardement van 31 maart 1943 blijkt voor bewoners fataal te zijn.

 

 

31 maart 1943
Op woensdag 31 maart 1943 staat eigenlijk geen missie gepland. Het zou zwaarbewolkt zijn, maar rond middernacht voorspellen meteorologen beter weer. In de ochtend stijgen 102 vliegtuigen op met elk zes duizendponders aan boord. Het doel is scheepswerf Wilton-Fijenoord in Schiedam. Door de bewolking botsen twee vliegtuigen tegen elkaar op. Vijftien bemanningsleden laten daarbij het leven. Zes toestellen haken onderweg af wegens technische problemen. Een Duitse jager weet ook nog een vliegtuig te raken, waarna het crasht in Essex met een dode tot gevolg.
Om 13.20 uur naderen de overigen Amerikaanse bommenwerpers Rotterdam. In de stad klinkt het luchtalarm. Vanwege de vele wolken keren twee leidende formaties bommenwerpers terug naar Engeland. 33 toestellen vliegen wel door. De leidende bemanningen zien gaten in het wolkendek en daarmee kansen de missie volbrengen. Rond 13.25 uur denkt de 24-jarige leidende bommenrichter Bruce Gardner Wilton in het vizier te hebben. In werkelijkheid staat zijn vizier gericht op de pier tussen de Keilehaven en de Lekhaven, zo’n vier kilometer verder oostwaarts. Wat hij ook niet weet en kan weten: in lagere luchtlagen is de windkracht stormachtig. Tegen 13.30 uur laat Gardner zijn zes duizendponders vallen, gevolgd door 90 andere bommen uit zijn formatie. De meeste bommen komen terecht in het dichtbevolkte Bospolder en Tussendijken. Onder meer de groentewinkel van Kraaijeveld waar veel mensen een schuilplaats hebben gezocht, krijgt een voltreffer, zo ook de praktijk van dokter Vader aan de Schiedamseweg waar veel patiënten zitten. Na het bombardement ontstaat een vuurzee, aangewakkerd door de wind en de kolenkachels die branden in de huizen.

 

Vergeten Bombardement
Dit bombardement van 1943 ging de geschiedenis in als het Vergeten Bombardement. Het waren immers de Amerikanen en niet de Duitsers die dit leed hadden veroorzaakt. Bovendien moest er weer opgebouwd worden, ook na de oorlog.
Begin jaren 90 kwam het idee om een monument op te richten in Park 1943. Mede dankzij donaties van particulieren en fondsen kon de toenmalige premier Lubbers op 31 maart 1993 het monument onthullen. Dat gebeurde onder enorme belangstelling en met grote emoties. Ruim 2000 mensen kwamen toen bijeen en in aanloop naar de onthulling kreeg de werkgroep die het organiseerde honderden reacties met verhalen van ooggetuigen en nabestaanden, die dit bombardement nooit zijn vergeten. Eindelijk konden ze hun verhaal kwijt. In 2023 was het tachtig jaar geleden en was er een grote herdenkingsbijeenkomst met veel verhalen en een publicatie.


Reacties zijn gesloten .