Vr. 6 mei: Elke Nesjomme is een Parel, theater & maaltijd

 

 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog doken de Joodse ouders van Judith van Gelder onder voor het naziregime. Haar vader zou altijd blijven zwijgen over die moeilijke jaren.

 

Als Judith zelf kinderen heeft en haar vader al ruim de 65 is gepasseerd, trekt ze de stoute schoenen aan. Met resultaat. Haar vader bekent dan wel dat hij niet over de oorlog kan vertellen, hij wil zijn verhaal wel opschrijven. Alleen voor haar en dan nooit meer.

 

Hij schrijft een week aan een stuk. Uitsluitend over het onderduiken. Het kost hem veel moeite, maar uiteindelijk overhandigt hij zijn schrijfsel aan Judith.
Jarenlang houdt Judith het verhaal voor zichzelf. Haar broers moeten er niets van weten – hun vader heeft zijn verhaal immers alleen aan Judith aangeboden. Zij bergt het op en zal er nooit meer iets mee doen. Haar vader overlijdt vier jaar later.

 

Na vele jaren las en herlas zij het en besloot er toch een theaterstuk van te maken. Om de zwijgcultuur te doorbreken.

 

Elke Nesjomme is een parel – hoe mijn vader de oorlog overleefde. 

Een theatervoorstelling over een dertienjarige Joodse jongen in de Tweede Wereldoorlog. Met zes familieleden zat hij twee jaar opgesloten in een kamertje. Hij overleefde het en wilde na de oorlog nooit meer over deze periode praten. Decennia later lukt het haar, zijn dochter, zijn zwijgen te doorbreken.

* nesjomme: Jiddisch woord voor ‘een cadeau weggeven dat je zelf wil hebben, dat je dierbaar is, maar dat een ander meer nodig heeft’.

 

Programma:
18.00 uur inloop
18.30 uur welkomstwoord, muziek en maaltijd
19.30 uur voorstelling
20.30 uur napraten
21.00 uur einde, uitloop

 

Elke Nesjomme is een parel – hoe mijn vader de oorlog overleefde. 

Datum: vrijdag 6 mei 2022
Tijd: 18 – 21 uur inclusief maaltijd, inloop vanaf 17.30 uur
Kosten deelname: € 15 per persoon
Reserveren kan via deze link.

 

De voorstelling begint met het lied Stolpersteine, dat het ongemak van de huidige generatie met het Joodse oorlogsverleden bezingt. Dit ongemak zit niet alleen in het ‘wel’, maar soms ook juist in het ‘niet’ ervaren hiervan. De luisteraar wordt heen en weer geslingerd tussen verschillende perspectieven, totdat tussen frustratie en acceptatie een wankel evenwicht lijkt te ontstaan.

 

 
Liedtekst Stolpersteine: Leon Mooren. Zang: Isha van der Burg

 

Spel: Simon Versnel en Judith van Gelder

Regie: Anna Hermanns.

Tekst: Isha van der Burg

Decor: David van der Wees

Techniek: Nico Vellinga

Idee & organisatie: Judith van Gelder



Reacties zijn gesloten .