Vr 20 mei: nieuwe voorstelling De Verhalen van Het Steiger
Met veel plezier en trots presenteren we de première van de luistervoorstelling ‘De verhalen van Het Steiger’ op vrijdag 20 mei om 17.00 uur in de Steigerkerk, Hang 18, Rotterdam.
LET OP: deze voorstelling is verplaatst van 6 naar 20 mei.
Samen met Erfgoedhuis Zuid-Holland en Bureau Monumenten – gemeente Rotterdam zijn we op zoek gegaan naar de persoonlijke verhalen, naar de geschiedenis van de Steigerkerk en naar de betekenis van deze plek voor Rotterdammers.
De Steigerkerk of Citykerk Het Steiger is sinds 2016 Rijksmonument en ligt aan de Steigersgracht, de enige gracht van Rotterdam, vlakbij de Rotterdamse Markthal en de Hoogstraat. De kerk en het aangrenzend klooster met binnentuin is typische Rotterdamse wederopbouwarchitectuur en biedt een ware oase of plaats van stilte en bezinning in de drukke wereldstad. De rooms-katholieke kerk is nog steeds in gebruik maar de toekomst van deze kerk is onzeker, dat geldt voor meerdere religieuze gebouwen in de stad.
Oral history
Met onze mobiele opnamestudio hebben we diverse gebruikers, bezoekers en betrokkenen geïnterviewd, ieder een uur lang. De oral history-verhalen worden voor de eeuwigheid bewaard in het Stadsarchief. Tegelijkertijd presenteren we een audiocompilatie in de vorm van een verhalen-luistervoorstelling. Deze luistervoorstelling gaat in première op vrijdag 20 mei 2022 van 17 tot 20 uur. Via draadloze hoofdtelefoons beleven we tegelijkertijd – in aanwezigheid van veel vertellers – de Verhalen van Het Steiger.
Het programma (ovb) op vrijdag 20 mei is als volgt:
17.00 uur ontvangst en inloop, rondkijken in de kerk
17.30 uur introductie en aanvang voorstelling deel 1 (circa 45 min.)
18.15 uur pauze met maaltijdsoep uit de Volkskeuken
19.00 uur voorstelling deel 2 (ca. 30 min.)
19.30 uur ontmoeten en napraten
20.00 uur einde, uitloop
(foto’s Joop Reijngoud behalve foto bovenaan uit Stadsarchief en foto met kinderen uit privécollectie)
Wanneer:
Vrijdag 20 mei: lange versie
De luistervoorstelling De Verhalen van Het Steiger gaat in première op vrijdag 6 mei om 17.00 uur in de Steigerkerk zelf, locatie Hang 18, Rotterdam. Via draadloze hoofdtelefoons beleven we – samen met veel vertellers – de verhalen van de Steigerkerk. Het programma duurt tot 20 uur en is inclusief een maaltijdsoep uit de Volkskeuken. De toegang is €7,50 euro per persoon. Reserveren hiervoor is noodzakelijk en kan via deze link.
Vrijdag 27 mei e.v. : korte versie
Tijdens de week van de Heilige Huisjes Rotterdam, van 27 t/m 31 mei 2022 presenteren we een verkorte versie van De Verhalen van Het Steiger in de vorm van een audiotrack van circa 15 minuten waarmee via hoofdtelefoons de kerk individueel is te bezoeken. Tevens verschijnt dan ook het gelijknamige luisterboekje. Nadere info hierover volgt op deze site én op www.heiligehuisjesrotterdam.nl.
Adres Het Steiger:
Hang 18, Rotterdam
Meer over Heilige Huisjes Rotterdam
Speciaal voor de Rotterdam Architectuur Maand zetten kerken, synagogen, tempels en moskeeën hun deuren van 28 mei tot 4 juni wagenwijd open voor alle inwoners, geïnteresseerden en liefhebbers van religieus erfgoed. Er komt een breed en divers programma vol lezingen, concerten, vieringen, rondleidingen en tentoonstellingen.
Naast de Steigerkerk doen bijvoorbeeld ook mee: de Paradijskerk, de Laurenskerk, de Schotse kerk, de Bergsingelkerk, de Waalse kerk, de synagoge van de Liberale Joodse Gemeente Rotterdam, de Kocatepe Moskee, de Sri Ram Mandir, de Mevlana Moskee de Eritrees-Orthodoxe Tewahedo Kerk en vele anderen. Deze week is een initiatief van de gemeente Rotterdam en De Kerkvernieuwers. Meer info www.heiligehuisjesrotterdam.nl
Over de Steigerkerk
De geschiedenis gaat terug tot 1399, wanneer de Dominicanen voor het eerst in Rotterdam zielzorg gaan verlenen. De Dominicanen zijn een rooms-katholieke orde die sinds 1215 bestaan en vooral in grote steden, in cafés en herbergen, actief zijn. Halverwege de vijftiende eeuw betrekken ze een klooster aan de Hoogstraat. Halverwege de negentiende eeuw wordt er aan de Steigersgracht een Dominicanenkerk gebouwd door stadsbouwmeester P. Adams, ingewijd in 1836. Deze en nog 23 andere kerken gingen op 14 mei 1940 tijdens het bombardement op Rotterdam verloren. Na de oorlog werden er plannen gemaakt voor herbouw. Bouwpastoor Anton Lampe ontwierp samen met de gebroeders Kraaijvanger die nieuwe kerk op een nieuwe locatie, aan de overkant van de gracht. Op 14 mei 1960, exact twintig jaar na het bombardement, werden de nieuwe kerk en het klooster ingewijd.
Het gebouw bevat een dagkerk, een aparte, zelfstandige ruimte die haaks ligt op het hoofdaltaar dat gericht is op de grote kerkzaal met plaats voor 560 bezoekers. Tussen beide kerkzalen ligt een binnenhof met een kruisgang. Deze doet dienst als processiegang en als wandelgang voor de bezoekers en is vormgegeven als een stenen tuin met groen en een zeshoekige doopkapel. Behalve de kerkruimtes bestaat het complex uit een pastorie en een parochiehuis, gelegen aan weerszijden van het verhoogde voorplein. De kerktoren staat vrij en is vooral bedoeld als herkenningspunt. Tussen de kerktoren en de kerkruimte ligt de Mariakapel.
Het gebouw heeft veel toegepaste kunst zoals een daklijst van Pim van Moorsel, mozaïeken van Theo Mols en werken van Jan Vlasblom en Jan Noyons. Belangrijkste kunstwerk is een glas-in-betonwand van Berend Hendriks. In de dagkerk staat een Mariabeeld aan de Maas van Gerard Héman met Rotterdamse iconen zoals het Witte Huis, de Maastunnel, de Euromast en het Holbeinhuis.