Vr 8 okt.: de Volkskeuken van Ersen Denk en Gyz La Rivière

 

De Volkskeuken is het ontmoetingsprogramma rondom identiteit en erfgoed. Rotterdammers delen hun favoriete maaltijd met het publiek en vertellen en verbeelden gedurende de avond tegelijkertijd hun persoonlijke (familie)geschiedenis.

 

De Rotterdammer Ersen Denk heeft de grootste privéverzameling videofilms in de stad. Beeldend kunstenaar Gyz La Rivière ontmoette hem tijdens zijn research voor zijn fotoboek Home Video, videotheken & video in Groot-Rotterdam (nai010 uitgevers) dat onlangs verscheen. In Gyz’ dikke tweeledige fotoboek vormen foto’s van videotheken uit het Rijnmondgebied de spil. Het boek is een ode aan de videotheek als sociaal instituut in de buurt, een rol die in onze huidige tijd nagenoeg helemaal is weggevallen. In het boek worden in feite vier decennia aan stadsgeschiedenis verteld.

 

 

Vrijdag 8 oktober 2021 eten we uit de Volkskeuken van het Verhalenhuis en op het menu staat Denks’ lievelingseten. Interviewer en filmmaker Jeroen S. Rozendaal gaat in gesprek met Ersen Denk en Gyz La Rivière. Vanzelfsprekend is er veel beeld en video tussen de gangen.

Met tevens onder meer drie extra gasten in het publiek: Juul Barnard (ook een grote videofilms verzamelaar), John Meeder (voormalige videotheek J & C Video in Overschie) en Alex Diehl (Cultvideotheek Next Page Deliplein o.a.).

 

Foto’s boven, links: Ersen Denk, foto © Frank Hanswijk, 2021 en rechts: cover Home Video, Gyz La Rivière, 2021 (nai010 uitgevers)

 

 

Over Home Video

Home Video bevat beeldmateriaal van meer dan 135 videotheken uit Groot-Rotterdam waaronder foto’s, videotheekpasjes, reclame-uitingen en ander (privé)archiefmateriaal. Het boek bevat naast deze uitgebreide videothekenverzameling een enorm beeldessay over het medium video an sich.

 

Ook voor de Rotterdammers met een migratieachtergrond waren de videotheken van grote betekenis. Vele gemeenschappen hadden hun eigen videotheken, van Chinees tot Hindoestaans. Gyz: “Het was de plek waar je, naast films uit eigen land of taalgebied, ook tv-series en voetbalwedstrijden uit eigen land (veelal gekopieerd) op video kon lenen. Zeker in de tijd voor de komst van de schotelantenne. Ik hoorde zelfs over een man die vaak naar Istanbul vloog om onder andere de voetbalwedstrijden op te nemen, om ze vervolgens te distribueren in de Turkse koffie- en theehuizen van Rotterdam. Echt on demand avant la lettre.”

 

Foto’s boven, links:

Videotheek de Filmfreak, Vierambachtsstraat 121-125, foto: Nelly Schaeffer-Wal, 1989 © Home Video

rechts: Videotheek Woo Hing, West-Kruiskade 10b, foto: Wim Consenheim, 1992 / Stadsarchief Rotterdam © Home Video

 

Tijdens de Volkskeukenavond in het Verhalenhuis is het boek ook te koop (432 blz. 37,95 euro).

 

De gelijknamige tentoonstelling Home Video van Gyz La Rivière is nog tot en met 30 oktober te zien in Galerie Joey Ramone. Open op donderdag t/m zaterdag tussen 12 en 17 uur, adres Josephstraat 166-168.

 

Wat:

De Volkskeuken van Ersen Denk en Gyz La Rivière

 

Wanneer:

Vrijdag 8 oktober, 18 – 22 uur, ontvangst vanaf 17.30 uur

 

Entree:

Deelname is 15 euro p.p. inclusief een diner, welkomstdrankje en programma.

Reserveren van tickets kan via deze link.

 

www.gyzlariviere.com

www.joeyramone.nl

www.nai010.com

 

 

 

Foto’s:

links Colour Bars (Gyz La Rivière, 2021), foto: Kiki Petratou en rechts: Șenlik videotheek, Paul Krugerstraat 143a / foto: Robert de Hartogh, 1986 / © Nederlands FotomuseumReacties zijn gesloten .