Di 20 dec.: verhalendiner 150 jaar Nieuwe Waterweg

Let op: dit programma is verplaatst van vr 9 dec. naar di 20 december

 

 

,,Ja, we zitten ook wel eens ’s avonds laat of ’s nachts op de Waterweg, dan wordt het helemaal surrealistisch. Dan zie je die lichten allemaal en dat je dan denkt van zo, m’n collega’s die slapen allemaal en ik zit nog op die Waterweg, dat vind ik echt fantastisch, ik denk van ja, dit is zo’n andere wereld, dat vind ik echt super.”

 

 

Met veel plezier en trots nodigen we je van harte uit voor de première van het luisterfeuilleton ‘De verhalen van 150 jaar Nieuwe Waterweg’ op dinsdag 20 december om 18.00 uur in Verhalenhuis Belvédère. 
Rotterdammers vertellen over hun speciale band met de rivier.
Er is een maaltijd en tussen de gangen door luisteren we samen aan lange tafels naar de verhalen. Ook presenteren we het eerste exemplaar van het luisterboekje. 
Het programma inclusief diner is als volgt:
18.00 uur ontvangst en inloop
18.30 uur introductie en luistervoorstelling deel 2*
19.00 uur voorgerecht
19.30 uur luistervoorstelling deel 3
20.00 uur hoofdgerecht
21.00 uur presentatie boekje en luistervoorstelling deel 4
21.30 uur dessert en napraten
22.00 uur uitloop, einde

 

*Deel 1 is gepresenteerd in september tijdens het Waterwegfestival op Eiland van Brienenoord. Deze aflevering is ook opgenomen in het Luisterboekje.

 

In 2022 viert Rotterdam 150 jaar Nieuwe Waterweg. Voor deze speciale gelegenheid zijn we met de Verhalenkeet – een mobiele (audio) opnamestudio – op reis gegaan, van Bolnes en Eiland van Brienenoord, Noordereiland en Katendrecht, Schiemond en Merwe-Vierhavengebied tot Maassluis en Hoek van Holland. Op zoek naar de persoonlijke verhalen, naar de geschiedenis van de Waterweg en vooral naar de beleving en de betekenis van de rivier voor Rotterdammers.

 

 
ROTTERDAMMERS VERTELLEN
In de Verhalenkeet interviewden we bewoners, ondernemers, gebruikers en betrokkenen, ieder een uur lang. Ze vertelden over de bedrijvigheid bij Smit Slikkerveer, Hudig & Veder, Boele Bolnes, RDM en Wilton-Fijenoord, over de slepers en de loodsen, over de eerste Poolse, Spaanse en Turkse gastarbeiders, over Molukse verstekelingen & boerenmeiden, over voorntjes eten, strekdammen en bananenboten, over Eilanders, zomerkampen en wonen op een schip. Over de strandwacht en surfers, over pionieren en creëren, over de oude loodsen en nieuwe havengebieden. Vooral over plezier, trots, lief en leed, dromen en het thuisgevoel aan de Waterweg. De oral history verhalen worden ieder in zijn geheel voor de eeuwigheid bewaard in het Stadsarchief Rotterdam.

 

LUISTERFEUILLETON
Van de mooiste en meest betekenisvolle fragmenten hebben we een compilatie samengesteld. Het resultaat is het Luisterfeuilleton in vier delen (elk circa 30 min.). Het verhaal van 150 jaar Vooruit Nieuwe Waterweg wordt zo door Rotterdammers van nu, zelf verteld. Deze gaat in première op dinsdag 20 december 2022 van 18 tot 22 uur. Via draadloze hoofdtelefoons luisteren we tegelijkertijd – in aanwezigheid van veel vertellers – naar de verhalen van de Nieuwe Waterweg. Bovendien presenteren we het feuilleton ook in de vorm van een Luisterboekje met portretten van alle vertellers en de compilatie op USB om thuis te kunnen luisteren.

 

Wanneer: dinsdag 20 december
Tijd: 18 – 22 uur
Deelname: € 15 per persoon inclusief de maaltijd en een welkomstdrankje. Vertellers kunnen vanzelfsprekend gratis deelnemen en nog een gast meenemen.
Reserveren is noodzakelijk en kan via deze link.

 Reacties zijn gesloten .