Wo 1 mrt.: Benefiet voor Syrië & Turkije met Jawa Manla, Martin Fondse e.a.

 

Op woensdag 1 maart presenteren we samen met de Syrische Jawa Manla en Anahid Darwish een benefietprogramma met muziek, eten en poëzie om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de zware aardbeving in het grensgebied van Syrië en Turkije.

 

Tijdens de avond is er muziek van Jawa Manla. Bevriend muzikant, pianist en Componist des Vaderslands in Nederland Martin Fondse treedt op. Munzer Al Kaddour vertelt over de situatie in Syrië en draagt enkele gedichten voor. Anahid Darwish kookt een maaltijd uit de Syrische keuken.

 

Jawa: ‘Sommige mensen in Syrië zijn nu voor de tweede keer op de vlucht en moeten nu weer op straat zien te overleven. Ons hart huilt om alle mensen die daar nu zijn.’ Met veel van haar familieleden heeft zij nog geen contact kunnen leggen en de onzekerheid over hun lot is groot. Haar partner Munzer: ‘Mijn oma moest haar huis ook opnieuw verlaten, terwijl er nog familieleden onder het puin liggen. En een vriend die daar nog is vertelde dat, terwijl hij zijn kinderen in veiligheid bracht, hij onder de brokstukken mensen om hulp hoorde roepen. De wanhoop en angst zijn onvoorstelbaar groot.’

 

foto Martin Fondse (onder) door Krijn van Noordwijk

 

Wat:

Benefietconcert voor Syrië en Turkije – met optredens en een maaltijd uit de Volkskeuken

 

Wanneer:

Woensdag 1 maart, van 19.00 –  21.00 uur, inloop vanaf 18.30 uur

 

Entree:

Tickets v.a. 25 euro p.p.  inclusief maaltijd en programma.

Voor studenten en jongeren t/m 25 jaar een speciaal tarief van 15 euro p.p. inclusief maaltijd en programma.

Reserveren tickets kan via deze link. Iedere donatie extra hierbij is zeer welkom.

 

LET OP, DE BESTEMMING:

Alle betrokkenen werken belangeloos mee aan deze avond en het volledige ticketbedrag komt ten goede aan de hulporganisaties en zal in zijn geheel worden gedoneerd. Omdat vanwege Europese sancties tegen het regime in Syrië Europese hulp en goederen moeilijker op de juiste plek te krijgen is, wordt de opbrengst van de avond verdeeld tussen de Stichting Samenwerkende Hulporganisaties (Giro555 – samenwerkende hulporganisaties –) en de erkende lokaal werkende hulporganisatie Human Action International (HAIO – Human Action International). Een rechtstreekse donatie kan vanzelfsprekend ook direct aan hen worden gedaan.

 

 

 

Over de betrokken deelnemers:

 

Jawa Manla is in 1996 geboren in Aleppo (Syrië) en groeide op in Damascus. Vanaf haar 6e jaar zat ze al op balletles en vanaf haar 11e jaar volgde ze daarbij ook muzieklessen en maakte zo kennis met de oud. Gegrepen door de schoonheid van dit instrument studeerde ze aan de Sulhi al Wadi Music Institute in Damascus en na de verhuizing van haar familie naar Egypte ook aan de Arabic Oud House Institute in Cairo. Om het instrument nog beter onder de knie te krijgen nam ze ook privélessen van de bekende Iraakse oudspeler Naseer Shama en de Turkse Nacati Celik. Vanaf 2016 woont ze in Nederland en op dit moment studeert ze aan Codarts in Rotterdam.

Jawa: ‘Muziek is in de Arabische cultuur essentieel. We maken niet alleen tijdens concerten muziek, maar ook in ons dagelijks leven. Op blije en op verdrietige momenten, want muziek verbindt.’

 

Martin Fondse (1967) Alleskunner Martin Fondse is vanaf 2021 componist des Vaderlands. Als pianist, componist, dirigent en arrangeur heeft hij een grote naam opgebouwd. In december 2017 werd hem de prestigieuze Buma Boy Edgar Prijs toegekend. De jury noemde het werk van Fondse kleurrijk en veelzijdig. Onlangs werd de Buma Classical Award aan hem uitgereikt. Als toetsenist en tegenwoordig ook als vibrandoneon-speler blijft hij zichzelf vernieuwen.

 

Munzer Al Kadour is geboren in Syrië en heeft na zijn verhuizing naar Nederland in Leiden Midden Oosten Studies gestudeerd.

 

Anahid Darwish (1982) is geboren in Aleppo (Syrië), als oudste kind in een gezin met vijf kinderen. In 2015 probeert ze, vanwege de oorlog, te vluchten naar Europa met een vals paspoort. Ze wordt opgepakt en belandt in de gevangenis. Acht maanden lukt het haar alsnog weg te komen. Nu woont ze in Nederland. Haar vier kinderen zijn na vier maanden met haar herenigd. In Nederland besluit ze alleen nog maar haar hart te volgen. Anahid volbrengt diverse horeca-opleiding en startte haar eigen onderneming: Elba Cuisine, koken met passie voor de geuren en smaken van de Syrische keuken. Ze maakt graag recepten en gerechten uit haar jeugd, van haar oma en moeder, die ze vooral reconstrueert vanuit haar herinneringen.

 

 Reacties zijn gesloten .