Wo 19 apr.: de Toren van Babel in de Volkskeuken van Pluspunt
De Volkskeuken is het ontmoetingsprogramma rondom identiteit & erfgoed. Rotterdammers delen hun lekkerste maaltijden met het publiek en vertellen gedurende de avond tegelijkertijd hun persoonlijke verhalen, achtergronden, bezigheden en (toekomst)dromen. Iedereen is van harte uitgenodigd om aan te schuiven.
Woensdag 19 april 2023 presenteren Verhalenhuis Belvédère en Pluspunt samen de Toren van Babel in de Volkskeuken van Pluspunt.
We eten tijdens de avond uit de Volkskeuken van gastkoks Giancarlo, Severino en Marcel van Pluspunt. Giancarlo komt uit Sardinië, Severino uit Portugal en Marcel uit Nederland. Zes kunstenaars van Pluspunt presenteren deze avond hun Toren van Babel: Fabien, Meo, Nelom, Johan, Eline en Giancarlo. Een wereldpremière en Alexandra van Dongen, conservator Museum Boijmans Van Beuningen geeft een toelichting.
Je leert meer over het werk en de mensen van Pluspunt. Zo vertelt directeur Erik Sterk over deze unieke organisatie en zijn persoonlijke ervaringen bij het idee van de Toren van Babel.
Wat
De Toren van Babel in de Volkskeuken van Pluspunt
Wanneer
Woensdag 19 april 2023, van 16 tot 20 uur; inloop 16 uur, start programma 16.30 uur
Entree
Deelname is 17,50 euro p.p. inclusief diner, welkomstdrankje en programma. Reserveren is noodzakelijk en kan via deze link.
Over Pluspunt
Pluspunt is een werkcentrum voor Rotterdammers die een langdurig steuntje in de rug nodig hebben – én voor Rotterdammers die daar een actieve bijdrage aan leveren. In de fiets-, hout-, staal-, kook-, kunst-, voedsel- en andere werkplaatsen werken zij samen aan een beter leven. Pluspunt is een thuis-, leer- en werkplek voor mensen met doorgaans een grote afstand tot de arbeidsmarkt die het gevolg is van sociale, psychische, financiële, huisvestings- en/of verslavingsproblemen. Pluspunt helpt bij het beheersbaar maken van belemmeringen en samen met de deelnemers werken zij aan het vergroten van praktische vaardigheden en het verbeteren van levensomstandigheden.
Pluspunt is in 2005 opgericht door John van Bergenhenegouwen. Als dakloze verslaafde behoorde hij zelf tot de doelgroep en kende uit persoonlijke ervaring het doelloos op straat hangen, de geestdode werking ervan en aanzet tot criminaliteit. Op een gekraakt binnenterrein aan de Noorderhavenkade begon hij in 2004 een fietsenmakerij, waardoor hij iets constructiefs kon betekenen voor de buurt. Een jaar later kon hij het terrein officieel huren van de gemeente Rotterdam en richtte hij Pluspunt op. Helaas overleed John van Bergenhenegouwen kort daarna. Achttien jaar later is Pluspunt een bloeiende organisatie met meerdere locaties waar deelnemers vijf dagen per week terecht kunnen. Zie ook www.pluspuntrotterdam.info
Over de Toren van Babel
Het verhaal van de Toren van Babel bevat een universele boodschap. Het bouwen van de toren staat symbool voor het streven van de mens naar het hoogst haalbare. Het Bijbelse bouwwerk staat voor de universele strijd tussen het menselijke kunnen en zijn ijdelheid, waarin God de mens genadeloos heeft gestraft. De mens, creatief en ambitieus als hij is, vertrouwt blind op zijn eigen kunnen en op de onbegrensde mogelijkheden van techniek. Deze hoogmoed wordt bestraft door God. Dit symboliseert de vergankelijkheid en nietigheid van de mens. Op hun beurt zijn ook de kunstenaars van het Pluspunt een beetje ijdel door hun poging een tot de hemel reikende toren te bouwen. Zal de hemel bereikt worden?
Over Pluskunst
Kunst maakt het leven mooier, zo simpel is dat. Je ziet de wereld om je heen scherper en hebt meer oog voor het onverwachte. Je kunt je gevoelens en gedachten duidelijker uiten en beter begrijpen wat de buitenwereld bedoelt. Het zou dan ook waanzin zijn om kunst – en de daarbij behorende verbeelding – enkel over te laten aan kunstenaars, architecten, ontwerpers en andere creatieve professionals. Middels verschillende activiteiten wordt het ambachtelijke en kunstzinnige werk van deelnemers van Pluspunt in de schijnwerpers gezet en zichtbaar gemaakt; voor elkaar, maar ook voor een breder publiek. Om daarmee een positieve bijdrage te leveren aan de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers en het culturele en maatschappelijke klimaat van de stad.
Over Alexandra van Dongen
Alexandra van Dongen is opgeleid als museoloog en kunsthisorica en sinds 1986 werkzaam bij Museum Boijmans Van Beuningen waar zij vanaf 1992 de functie van conservator historische vormgeving vervult en uiteenlopende tentoonstellingen initieerde. Ook werkt Alexandra als freelance onderzoeker en curator aan diverse onderzoeks- en tentoonstellingsprojecten. Zo organiseerde zij samen met schrijver Abdelkader Benali in 2017 de tentoonstelling ‘Ik kook, dus ik ben’ in het Wereldmuseum Rotterdam. Zij heeft vele publicaties op haar naam staan waaronder ‘Dichter bij Vincent, alledaagse voorwerpen in het werk van Vincent van Gogh’